В місті Прудентополіс у Бразилії визнали українську мову офіційною

18:20, 06.10.2021
В місті Прудентополіс у Бразилії визнали українську мову офіційною

Один з двох головних храмів у місті Прудентополіс — греко-католицька церква святого Йосафата. (Фото: facebook.com/history.diaspora)

Українська мова стала офіційною мовою муніципалітету Прудентополіс (штат Парана, Бразилія) згідно відповідного рішення місцевої влади від 5 жовтня 2021 року.

 

Проєкт відповідного рішення ради муніципалітету підготувала Українсько-бразильська центральна репрезентація (провідна українська організація в Бразилії) на чолі з Віторіо Соротюком.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Diaspora.ua у соцмережах.

 

«Чудова новина з Бразилії! Українська стала офіційною мовою муніципалітету Прудентополіс (штат Парана) від 5 жовтня 2021 р.», - йдеться у повідомленні.

 

Зауважимо, що у Прудентополісі понад 75% мешканців мають українське походження, тому місто обгрунтовано вважається столицею української громади в Бразилії.

 

Українська громада тут почала формуватися близько 1885 року, коли в районі, де розміщений сучасний Прудентополіс, оселилося 1500 українських сімей (приблизно 8000 осіб), вихідців із Галичини.

 

Цей район Прудентополісу навіть має назву Нова-Галичина на честь походження його жителів.

 

Саме місто офіційно засноване в 1894 р., тож українці від самого початку були важливою частиною його історії, долучилися до його розвитку.

 

Сьогодні Прудентополіс добре знаний в Бразилії та всій Південній Америці як "українське" місто, українська культура і традиції глибоко інтегровані в його простір та життя.

 

Один з двох головних храмів у місті — греко-католицька церква святого Йосафата.

 

 

В місті понад пів століття діють козацьке братство «Українські козаки» та асоціації українських митців, такі як ансамбль народного танцю «Веселка» чи ансамбль бандуристів «Соловейко».

 

В місті діє український «Музей тисячоліття», який знайомить із українською історією та культурою.

 

Відомий Прудентополіс і як українська кулінарна столиця Бразилії - саме аби скуштувати тут борщ, вареники, голубці, солонину та ковбаси з свинини приїздять цілі натовпи туристів.

 

А український національний делікатес, що виготовляють в місті, здобув загальнобразильську славу, -  краківська ковбаса.

 

До речі, з 2019 року Прудентополіс є містом -побратимом Тернополя.

 

Зазначається, що у школах та вишах штату Парана, столицею якого є Прудентополіс, вже давно викладають українську мову

 

Загалом у штаті Парана проживає майже 500 тисяч етнічних українців.