Українська прокуратура кваліфікує затримання окупантами кримських татар як воєнний злочин

11:18, 07.09.2021
Українська прокуратура кваліфікує затримання окупантами кримських татар як воєнний злочин

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя перекваліфікувала кримінальні провадженні за фактами незаконного позбавлення волі 5 українців в окупованому Криму, серед яких заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, на воєнний злочин.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба прокуратури АРК у Фейсбуці.

 

«Прокуратура АР Крим та м. Севастополя перекваліфікувала кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі п’ятьох громадян України в окупованому Криму, серед яких заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов. Дії окупантів кваліфіковано як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни)», - йдеться у повідомленні.

 

 

Також у зв’язку із застосуванням до Джелялова поводження, яке прирівнюється до катувань, під час його незаконного утримання, прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

 

У відомстві зазначили, що незаконне ув’язнення осіб, застосування до них тортур та нелюдського поводження, прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни та є воєнним злочином, і відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду - злочином проти людяності.

 

Як повідомлялося, окупаційні “правоохоронні органи” 3-4 вересня провели у Криму чергові незаконні обшуки та затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Джелялова, а також Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова.

 

 

Прокуратура АР Крим та Севастополя тоді розпочала кримінальні провадження за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла) та ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі).

 

6 вересня підконтрольний РФ Київський районний суд Сімферополя ухвалив узяти під варту на 60 діб до 4 листопада Джелялова та братів Азіза і Асана Ахтемових. Їм оголосили підозру у нібито причетності до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня за частиною 1 статті 281 (диверсія) Кримінального кодексу РФ.

 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками та затриманнями в тимчасово окупованому Криму.

 

Президент Володимир Зеленський розцінює чергові обшуки і затримання в окупованому Криму як реакцію РФ на початок роботи Кримської платформи і вимагає звільнити затриманих.