Журналіст Дмитро Лиховій оприлюднив погрози аноніма через скандал зі «слугами»

20:43, 31.08.2021
Журналіст Дмитро Лиховій оприлюднив погрози аноніма через скандал зі «слугами»

Дмитро Лиховій отримав образи і погрози від невідомого. (Фото: facebook.com/dmytro.lykhoviy)

Головний редактор видання «Новинарня», колишній заступник головного редактора газети «Україна молода» Дмитро Лиховій отримав на свою пошту погрози від анонімного «політтехнолога Ігоря Хоменка» після оприлюднення листів щодо пропозицій за гроші відбілити репутацію голови Бюджетного комітету Верховної Ради Юрія Арістова (Слуга народу) та його сина Артема.

 

Тоді як нардеп Арістов пізніше категорично заперечив свою причетність до листів у ЗМІ і запропонував виданню усю необхідну допомогу і підтримку.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Дмитро Лиховій написав у Facebook  у вівторок.

 

«Дещо неочікуване продовження вчорашньої історії від гуру піару і комунікацій. Тепер обираю, кататися в багажнику чи все ж краще в маршрутці.)) З одного боку, це знову схоже на вкид і провокацію, тобто її продовження. З іншого... Хто їх знає, цих опитних політтехнологів», - іронічно написав Дмитро.

 

В оприлюдненому листуванні з анонімом журналіста попереджають, що його “могли б і в багажнику покатати”, та що Лиховію “доведеться їздити в маршрутці”.

 

“Я сприймаю це як погрозу. Наприклад, погрозу спалити автомобіль, і подам з цього приводу заяву про злочин у поліцію”, – говорить Дмитро Лиховій.

 

Напередодні, 30 серпня, Лиховій повідомив у фейсбуці, що редакція “Новинарні” отримала листа від невідомого адресанта, підписаного як “Ігор Хоменко”. Той представився як “політичний консультант і гуру управління репутацією”, уповноважений неназваним клієнтом для зачистки інтернету від негативної інформації про Юрія Арістова, голови Бюджетного комітету Верховної Ради (фракція “Слуга народу”), та його сина Артема.

 

“Відносно мого клієнта ведеться чорна негативна інформаційна компанія, замовлена ​​непатріотичними силами з-закордону. Цифровий слід веде в Росію. Дії вимагають жорсткої відповіді. Тому нас цікавить купівля блоку негативу (непублікації будь-яких негативних матеріалів) щодо Юрія Арістова та Артема Арістова до кінця 2021 року. А також вилучення будь-яких негативних матеріалів, опублікованих після 2019 року”, – ідеться в листі.

 

“Чи можемо дуже смачно співпрацювати… проект жирний. Якщо розумієте, про що я… Чекаю контактну особу для зв’язку”, – зазначив відправник листа.

 

 

У коментарі до поширеного скріншоту Лиховій також нагадав, що лист прийшов у день, коли в медіапросторі спалахнув скандал з приводу п’яного ДТП за участі нардепа від “Слуги народу” Олександра Трухіна, а також того, що відбувалася “зачистка” інтернету від цієї негативної інформації та 30 інтернет-видань за гроші вилучили свої публікації з цього приводу.

 

Як відомо, Трухін є заступником свого однопартійця Арістова в Бюджетному комітеті парламенту.

 

Варто також зазначити, що пропозиція “Ігоря Хоменка” надійшла через кілька днів після появи в інших ЗМІ публікацій про те, що фірми, пов’язані з Юрієм Арістовим, нібито ведуть бізнес із російськими компаніями, а його син Артем фотографується на Червоній площі в Москві (із посиланням на журналіста, член української делегації в ТКГ Дениса Казанського).

 

Наступного дня, 31 серпня, на адресу редакції прийшов другий лист від “Ігоря Хоменка”.

 

“Скажу прямо – мені пофігу твій пост. Як досвідчений технолог я передбачив цей сценарій і врахував твою ділову ненадійність. Тому зауваж – я не назвав ім’я Клієнта. Як і своє. Ви розмовляли з моїм digital-аватаром”, – написав “спеціаліст з управління репутацією”.

 

“…І так, Дмитре, вам дуже пощастило, що ви виявилися занадто дрібним клопом, щоб на такого реагувати. Там люди серйозні можуть – можуть і в багажнику покатати. Але ви для них просто бруд під нігтями. На таких навіть не дивляться.

 

А що стосується фестивалю тупості)) я тобі так скажу) Коли я буду їхати на своєму Mercedes GL AMG 2021, ти будеш з дружиною сидіти в маршрутці))

 

Ну і хто з нас тупий, запитає тебе потім увечері вона? задумайся)

 

До речі, ще не пізно попрацювати) надумаєш пиши) мерзото”, – ідеться в листі.

Зміст цього листа редактор “Новинарні” сприймає як погрозу та має намір подати до поліції заяву про злочин за статтею 345-1 Кримінального кодексу України. Частина 1 статті 345-1 ККУ передбачає: “погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності – карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років”.

 

“Я схильний вважати, що ім’я вигадане, звісно, і представлений образ теж штучний. Але і пропозиції, і погрози можуть бути реальними”, – зазначив Дмитро Лиховій.

 

ДОПОВНЕНО: у вівторок ввечері народний депутат Юрій Арістов (“Слуга народу”) звертаючись до Дмитра Лиховія зазначив:

 

«Мене стурбувала ситуація із погрозами на Вашу адресу, про яку Ви повідомили на своїй сторінці у Facebook. Я готовий сприяти Вам у розслідуванні цього інциденту та надати юридичну чи іншу необхідну допомогу.

 

Запевняю Вас, що ні я, ні мої колеги не маємо уявлення про таку особу, як Ігор Хоменко, від чийого імені Ви отримали листи із погрозами. Залишаюсь на зв’язку із Вами».

 

На своїй сторінці у Facebook  Юрій Арістов також запевнив, що не має ніякого відношення до листування з приводу публікацій про ДТП за участі Олександра Трухіна.  І додав: "Як і до будь - якого іншого подібного підковерного листування від мого імені". 

 

У телефонній розмові з Лиховієм помічниця депутата Арістова припустила, що обурливі листи в медіа, надіслані від імені фейкового “політконсультанта”, можуть бути частиною інформаційної атаки на голову Бюджетного комітету Арістова перед прийняттям у Раді держбюджету-2022.