Герой України Олександр Петраківський помер від наслідків поранення через сім років

12:51, 29.08.2021
Герой України Олександр Петраківський помер від наслідків поранення через сім років

Герой України, підполковник Олександр Петраківський був прикутий до ліжка довгих сім років.

Герой України, підполковник Олександр Петраківський помер у неділю, 29 серпня, від наслідків поранень, отриманих у запеклому бою в районі Щастя Луганської області ще у липні 2014 року.

 

Героїчний командир роти 8-го окремого полку спецпризначення ЗСУ був прикутий до ліжка довгих сім років.

 

Як інформує Україна молода, про смерть захисника України повідомив начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Петро Ткачук у соцмережах.

 

«У цей скорботний день (День пам’яті загиблих захисників України – Ред.) отримав ще одну надзвичайно трагічну звістку… Після тривалої боротьби за життя відійшов у вічність випускник Національної академії сухопутних військ Герой України підполковник Олександр Петраківський», – написав Петро Ткачук.

 

Олександру Петраківському було 33 роки. Він народився 4 червня 1988 року в Житомирі в сім’ї військових.

 

Офіцер завершив академію 2009 року за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів», після чого проходив службу в одній з елітних військових частин спеціального призначення.

 

20 липня 2014 року розвідувальна група під командуванням Олександра, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних Сил та сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська, виявила засідку в районі міста Щастя і вступила у бій.

 

Це дозволило забезпечити проходження колони запасним шляхом. В ході бою Олександр Петраківський отримав важке поранення голови (сталося це коли він віддав каску пораненому побратиму), однак продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце.

 

За це указом Президента України від 4 грудня 2014 року № 918/2014 офіцер був відзначений найвищою нагородою – званням «Герой України».

 

 

Командир групи спеціального призначення ОК “Північ” ЗСУ проходив складну реабілітацію у Науково-практичному центрі нейрореабілітації “Nodus” в Броварах. У 2018 році лікарі повідомляли, що у Петраківського намітився прогрес.

 

Навесні 2021 року Кабінет Міністрів знову надав грошову допомогу для нейрореабілітації Героя України Петраківського в “Нодусі” за кошти, передбачені бюджетною програмою 2507030 “Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю”.

 

«Однак наслідки того бою стали для Олександра Петраківського жахливими... Кома, десятки надскладних хірургічних операцій, тривала й коштовна реабілітація. Довгі сім років Сашко, його рідні та близькі, десятки доброчинців та волонтерів боролись за життя Героя. Довгих сім років ми всі молились за його швидке одужання та повернення на службу. Втім смерть забрала його від нас…», - констатує пан Ткачук.

 

За його словами, Герой України підполковник Олександр Петраківський був, є і залишатиметься завжди справжнім прикладом служіння Українському народові, взірцем мужності та честі. Насамперед для сьогоднішніх вихованців та всього колективу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

 

Начальник Львівської «сухопутки» висловив щирі співчуття рідним й близьким Олександра, його бойовим побратимам та всім, хто знав цього відважного захисника України.

 

«Сумуємо разом із вами. Низько схиляємо голови перед безсмертним подвигом Героя України Олександра Петраківського. Вічна пам'ять та слава Герою України Олександру Петраківському!», - додав він.

 

Як повідомляла "УМ", старший солдат 74-го окремого розвідбатальйону Андрій Вискребець із Запоріжжя загинув від кулі ворожого снайпера під час обстрілу поблизу села Новомихайлівка Донецької області.