Тарас Кремінь нагадує про порушення закону про мову телевізійниками

12:59, 17.08.2021
Тарас Кремінь нагадує про порушення закону про мову телевізійниками

Тарас Кремінь нагадує, що телерадіоорганізації мали два роки на те, щоб підготуватися до цієї норми закону про державну мову. (Фото: facebook.com/govuamova)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляє, що вже сім телеканалів регулярно порушують закон про державну мову в частині обов'язковості демонстрування фільмів українською мовою.

 

Йдеться про телеканали «Інтер», «Україна», «Мега», СТБ, «1+1», «2+2», ICTV.

 

Як повідомляє Україна молода, такими є результати повторного моніторингу ефірного мовлення дев’яти телерадіоорганізацій, який провів секретаріат Уповноваженого через місяць після того, як набула чинності частина шоста статті 23 щодо обов'язковості демонстрування фільмів та серіалів державною мовою (16 липня).

 

«З метою з’ясування реального стану виконання мовного Закону телерадіоорганізаціями в частині обов'язковості демонстрування фільмів українською мовою, Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови 12 серпня 2021 року був проведений повторний моніторинг ефірного мовлення дев’яти телерадіоорганізацій в частині демонстрування фільмів (у тому числі, телевізійних серіалів та їх окремих серій)», - поінформував Тарас Кремінь.

 

Мовний омбудсман наводить статистику порушень:

 

“Інтер” - 5 порушень.

“Україна” - 2 порушення.

“Мега” - 2 порушення.

“СТБ” -  2 порушення.

“1+1” - 1 порушення.

“2+2” - 1 порушення.

“ICTV” - 1 порушення.

 

Пан Кремінь нагадує, що телерадіоорганізації мали два роки на те, щоб підготуватися до цієї норми закону про державну мову.

 

«Проте деякі з них вирішили, що можуть ігнорувати Закон, мотивуючи це частковою втратою аудиторії. Зокрема, група "1+1 медіа" заявила, що транслюватиме фільми та серіали мовою оригіналу (тобто російською), а на українську переходитиме поступово, оскільки український дубляж нібито не до вподоби глядачам», - підсумовує мовний обмбудсмен.

 

Він переконаний, що і Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, як основний регулятор, і Рада нацбезпеки і оборони України мають належним чином відреагувати на такі системні та демонстративні порушення, оскільки мова — це частина інформаційної політики і національної безпеки”.

 

 

Уповноважений нагадав про історичне рішення Конституційного суду України 14 липня 2021 року, яким Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” визнано конституційним.

 

«Будь-які зазіхання на юридичний статус української мови як державної на території України неприпустимі, оскільки порушують конституційний лад держави, загрожують національній безпеці та самому існуванню державності України», - йдеться у рішенні КСУ.

 

«Давайте дотримуватися законів, шанувати права наших громадян дивитися фільми й серіали державною мовою. Закликаю керівництво телеканалів забезпечити виконання закону, подбавши про створення та трансляцію якісного українськомовного продукту», - зазначив пан Кремінь.

 

Як повідомляла «УМ», представники громадських об’єднань, що входять до складу Координаційної ради із захисту української мови та культури, підготували цивільний позов проти каналу «1+1» в порядку захисту права споживачів на споживання телевізійного продукту належної якості, тобто – державною українською мовою.