Мовний закон: активісти підготували позов проти «1+1»

18:29, 16.08.2021
Мовний закон: активісти підготували позов проти «1+1»

Активісти вже місяць закликають владу відреагувати на порушення законодавства про мову. (Фото: Рух «Українська Дія»)

Представники громадських об’єднань, що входять до складу Координаційної ради із захисту української мови та культури, підготували цивільний позов проти каналу «1+1» в порядку захисту права споживачів на споживання телевізійного продукту належної якості, тобто – державною українською мовою.

 

Позовну заяву проти мовника-порушника буде публічно подано до Подільського райсуду Києва у вівторок, 17 серпня. Адже телеканал порушує мовне законодавство щодня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Координаційна рада із захисту української мови та культури в соцмережах у понеділок.

 

Громадські активісти закликають небайдужих підтримати акцію і прийти до суду за адресою вулиця Хорива, 21 об 11.00.

 

«Рівно місяць тому, 16 липня 2021, після дворічного «перехідного періоду» набула чинності частина 6 ст. 23 Закону Про Мову, згідно якої «мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова». Однак, олігархічні телеканали зухвало порушують її, здійснюючи показ телесеріалів по-московськи. Одним з серіалів, який у порушення Закону прямо зараз демонструється не державною українською мовою, є телесеріал «Папік 2» на каналі «1+1», - йдеться у повідомленні Координаційної Ради.

 

 

Громадський діяч, політичний експерт та блогер Андрій Смолій, який також брав участь у підготовці позову, додає:

 

«Місяць як найбільші телеканали саботують Закон і демонструють свої «Свати» чи «Папіки» російською мовою. Це прямий виклик Законам України і кожному з нас. Це пряме порушення Конституції та рішення Конституційного Суду».

 

За його словами, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення відверто саботує моніторинг та санкції за порушення Закону.  

 

«Влада пішла на повний саботаж. Захистити Закон фактично нікому. Разом з рухом «Українська Дія» та Координаційною радою із захисту української мови та культури починаємо судові процеси проти телеканалів, що саботують Закон про мову!», - наголосив пан Смолій.

 

Активісти переконані, що Закон про мову має працювати!

 

І додають, що позов проти «плюсів» є першим з низки аналогічних, що будуть подані проти інших каналів-порушників.

 

 

Як повідомляла «УМ», нардеп Микола Княжицький вважає, що президент Зеленський і Російська Федерація одночасно почали наступ на українську мову.

 

Нагадаємо, що 16 липня вступила в дію норма Закону про мову, яка передбачала трансляцію фільмів і серіалів українською. А перед цим представники монобільшості декілька разів намагалися зупинити вступ у дію цієї статті.

 

Мовний омбудсмен закликав телевізійників дотримуватися мовного законодавства і назвав телеканали, які демонстративно його порушують після 16 липня.

 

Водночас, на каналі «1+1» категорично відмовилися перекладати українською серіал «Свати», виробництва «95 Кварталу».