Під Горлівкою виявили нову версію міни ПОМ-2 із кодом російського заводу

12:05, 11.08.2021
Під Горлівкою виявили нову версію міни ПОМ-2 із кодом російського заводу

Бійці знайшли хрестовину, з якої вилітають нитки-датчики, з кодом виробника 583. (Фото Андрія Цаплієнка)

Російські окупанти закинули нову версію російської міни ПОМ-2 на позиції ЗСУ в районі окупованої Горлівки.

 

Вражає, що ворог забув видалити код заводу-виробника з боєприпасу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це написав у своєму телеграм-каналі журналіст Андрій Цаплієнко в середу.

 

«Серйозний зашквар російської оборонки. Забули видалити код заводу-виробника з міни ПОМ-2Р1БС, яку закинули на наші позиції під Горлівкою. ПОМ-2 скидають з “безпілотника” або відстрілюють з РПГ. А цю, останню модифікацію міни, можна встановлювати вручну. Кидаєш її, як гранату, вона зводиться у бойове положення і викидає чотири нитки, датчики цілі. Легке торкання до одного з них – фатальне. Розмінувати міну неможливо. Тільки підірвати», – написав пан Андрій. 

 

За даними журналіста, ПОМ-2Р1БС виробляють лише в Росії, з 1997 року. Офіційно вона є на озброєнні лише в ЗС РФ.

 

 

«Зазвичай на Донбасі росіяни використовують ПОМки без маркування. Але з цією залізякою вони серйозно промахнулись. На стакані-носії міни – жодних позначок. Та бійці знайшли хрестовину, з якої вилітають нитки-датчики. Дивимось. Код виробника 583. Він збігається з кодом Саранського федерального казенного підприємства Росії, відомого більше, як Саранський механічний завод. Тож міна автоматично стає доказом воєнних злочинів РФ. А, відтак, сподіваюсь, її побачать і в Міжнародному кримінальному суді», – констатує пан Цаплієнко.

 

Як повідомляла "УМ", троє українських військових отримали осколкові поранення внаслідок ворожого обстрілу позицій ООС у вівторок. Бійців госпіталізували.