Дітище Зеленського телеканал «Дом» показав карту Росії з Кримом

16:59, 05.07.2021
Дітище Зеленського телеканал «Дом» показав карту Росії з Кримом

Крим на карті Росії у версії телеканалу "ДОМ"

Український державний російськомовний телеканал «Дом», створений президентом Володимиром Зеленським для мовлення на окупованій території Донбасу і Криму, показав карту, на якій тимчасово окупований український Крим позначений частиною Росії.

 

Як інформує УМ, про це в Telegram повідомив нардеп від партії «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко.

 

«На телеканалі «ДОМ» публікують карту РФ з окупованим Кримом як частиною Росії. Канал фінансується з українського бюджету, а його відкриттям так хвалився Зеленський», – написав Гончаренко.

 

Журналіст Тарас Березовець нагадав, що телеканал обходиться платникам податків України в 1 млн грн в день.

 

«Тим часом, на українському державному телеканалі «Дом» Крим позначили частиною РФ. Нагадую, канал «Дом» обходиться платникам податків України в 1 млн грн в день. Це далеко не перший скандал з каналом, очолюваним Олексієм Мацукою», – зауважив Березовець.

 

У свою чергу, телеканал повідомив, що розслідує появу в одному з його телеефірів зображення мапи Росії разом із українським Кримом, і просить Службу безпеки України про допомогу в цьому.

 

За повідомленням каналу, він має графічну заставку з мапою Росії в її міжнародно визнаних кордонах, яку використовує для передачі «Русский дневник» про події в цій країні.

 

«Разом із тим, в одному з випусків раптово з’являється зображення півострова, і потім так само раптово зникає. Випуск було вилучено з ефіру каналу», – мовиться в повідомленні.

 

«Усі попередні планові випуски проєкту «Русский дневник» мають затверджену каналом графічну заставку – карта Росії без Криму. Джерела походження і потрапляння фейкової заставки наразі з’ясовуються службою внутрішньої безпеки. Триває службова перевірка через те, що такої графічної заставки немає в розпорядженні каналу, і як вона потрапила в один із випусків – невідомо», – заявили в каналі.

 

При цьому там також кажуть, що винного попередньо вже встановили, а всі долучені до цього проєкту особи наразі відсторонені від виконання своїх обов’язків.

 

«Крим – це Україна, і канал «Дом» робить усе можливе задля повернення його додому, стаючи при цьому об’єктом диверсій і провокацій. Публічно звертаємось до Служби безпеки України щодо допомоги нам у проведенні внутрішнього розслідування», – заявляє телеканал.

 

Нагадаємо, що на початку квітня в ефірі програми «Взгляд с Банковой» на телеканалі «Дом»  експрессекретар  Зеленського Юлія Мендель заявила про існування «української російської мови».

 

 Вона висловила думку, що «українська російська мова — це частина культурного розмаїття нашої країни».

 

Крім того, Мендель вважає, що в боротьбі за мову деякі українці фактично перетворилися на «ангелів з піною на губах», які «вступають в бій за праве діло». Також Мендель закликала борців за українську мову направити енергію «на навчання звичайної граматики».