Росія утримує у в'язницях дев'ять журналістів із Криму

18:03, 06.06.2021
Росія утримує у в'язницях дев'ять журналістів із Криму

Незалежна журналістика у Криму повністю знищена як явище.

Щонайменше 9 цивільних журналістів із Криму незаконно утримується у російських в’язницях. Ще один журналіст перебуває під домашнім арештом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство закордонних справ у неділю.

 

За даними дипломатів, з перших днів окупації Росія розпочала тиск та репресії проти вільної професійної журналістики у Криму.

 

«На сьогодні незалежна журналістика на півострові повністю знищена як явище. В цих умовах виник феномен громадянського журналізму, коли звичайні люди з активною громадянською позицією взяли на себе виконання функцій ЗМІ, заповнюючи вакуум незалежного та неупередженого висвітлення ситуації на окупованому півострові», - йдеться у повідомленні МЗС України.

 

Наразі 9 громадянських журналістів, незаконно утримуються в російських тюрмах, один перебуває під домашнім арештом. Це - Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов.

 

Також у МЗС нагадали, що 10 березня у тимчасово окупованому Сімферополі російська ФСБ затримала журналіста “Крим Реалії” Владислава Єсипенка.

 

"За свою громадянську позицію та журналістську діяльність, активісти зазнають переслідувань та потрапляють за ґрати, обвинувачення висуваються за «терористичними» статтями, що загрожує ув’язненням на терміни 20 і більше років", - наголосили у Міністерстві закордонних справ.

 

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що об’єктивна та неупереджена інформація є головною зброєю у протистоянні агресії проти нашої держави. І саме в цей день варто вкотре згадати про те, що на тимчасово окупованих територіях України права і свободи представників ЗМІ систематично придушуються.

 

Нагадаємо, 6 червня українські журналісти святкують своє професійне свято. Саме цього дня, 6 червня 1992 року, Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою у світі організацією професійних працівників ЗМІ.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони Андрій Таран в День журналіста згадав тих репортерів, які віддали своє життя на передовій захищаючи Україну від російських окупантів.