У Львові вшанували пам’ять генерал-майора Кульчицького: прапор України підняв Марків, фото

22:29, 29.05.2021
У Львові вшанували пам’ять генерал-майора Кульчицького: прапор України підняв Марків, фото

Віталій Марків урочисто підняв державний прапор над меморіалом у пам’ять про свого командира – Героя України Сергія Кульчицького. (Фото Львівської міськради)

Пам’ять Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького вшанували військові під час церемоніалу на території меморіалу Героям Небесної сотні у Львові в суботу, 29 травня.

 

Зокрема, відомий боєць Нацгвардії Віталій Марків урочисто підняв державний прапор над меморіалом у пам’ять про свого командира – Героя України Кульчицького.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Львівська міська рада.

 

«Шана українським Героям. Над Меморіалом пам`яті Героїв Небесної Сотні у Львові сьогодні замайорів національний стяг, який урочисто підняв військовослужбовець Віталій Марків», - йдеться у повідомленні.

 

 

До церемоніалу долучились духовий оркестр та прапороносна група військової частини 3002.

 

Мер Львова Андрій Садовий і нацгвардієць Віталій Марків також вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

 

 

Зазначається, що зранку на Личаківському кладовищі відбулися заходи на вшанування пам'яті Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького у річницю його загибелі.

 

 

Водночас, у місті Дрогобич Львівської області відбулося відкриття вулиці, названої на честь Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.

 

Також у Львівському Палаці мистецтв відбулася презентація документального фільму Артема Шевченка про бійця батальйону ім. Кульчицького Нацгвардії України Віталія Марківа під назвою «Позивний «Італієць».

 

 

Нагадаємо, 29 травня 2014 року поблизу Слов'янська терористи збили вертоліт Мі-8 після злету з гори Карачун. Тоді загинуло 12 чоловік – шестеро військовослужбовців Національної гвардії, включаючи екіпаж гелікоптера, та стільки ж представників спецпідрозділу МВС. Серед них був і генерал-майор Сергій Кульчицький. Вижив тоді лише штурман Олександр Макеєнко.

 

Генерал-майор Кульчицький брав активну особисту участь у створенні першого добровольчого підрозділу, сформованого з активістів Самооборони Майдану – 1-го резервного батальйону Нацгвардії – та разом із ним вирушив у район проведення антитерористичної операції на Схід України.

 

 

Віталій Марків — український військовослужбовець, головний сержант батальйону оперативного призначення імені генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії України. Учасник Революції гідності. Брав участь у боях за Слов'янськ, Вуглегірськ, Станицю Луганську, Попасну.

 

У липні 2019 року італійський суд визнав Марківа винним у загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі в травні 2014 року. Втім, у листопаді 2020 р. українець був повністю виправданий апеляційним судом Мілана та звільнений.