Ветеран АТО Влад Сорд передав поліції «фейковий» орден Богдана Хмельницького

20:12, 30.03.2021
Ветеран АТО Влад Сорд передав поліції «фейковий» орден Богдана Хмельницького

Ветеран АТО і письменник Владислав Гранецький-Стафійчук, відомий під псевдонімом Влада Сорд.

Ветеран АТО і письменник Владислав Гранецький-Стафійчук, відомий під псевдонімом  Влад Сорд, який перебуває під домашнім арештом, передав поліції орден орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, оскільки нагорода не значиться у базі даних держави.

 

За словами самого Влада, поліція завітала до його приватного будинку у Вінниці у ніч на вівторок, близько опівночі.

 

Як повідомляє Україна молода, про інформують як сам Влад Сорд у соцмережах, так і Національна поліція.

 

Зокрема, Владислав вважає, що вручення йому ордена у 2014 році могло бути частиною корупційної схеми роздачі нагород у Міноборони. Тому він вирішив добровільно передати нагороду правоохоронцям. Але оскільки перебуваючи під домашнім арештом він не може завітати до поліції – поліція приїхала до нього вночі.

 

«Головне, що це якраз шанс зайнятися питанням ордену і з'ясувати його походження, а можливо навіть дізнатися імена причетних до спекуляцій реальними державними нагородами з номерами/клеймом у 2014 році», - написав Владислав Гранецький-Стафійчук у Facebook.

 

                  Влад Сорд оприлюднив світлини ордена з номерним знаком і клеймом. 

 

Процес знімався на відео, який обіцяли не оприлюднювати. Втім, поліція таки виклала відео і за словами письменника, «засвітила» його будинок.

 

Водночас, у Нацполіції повідомили, що оперативники склали адміністративний  протокол за незаконне використання державної нагороди на учасника акцій протесту під Офісом президента 20 березня, відомого під псевдонімом Влад Сорд.

 

"Кілька днів тому у ЗМІ з’явилася інформація про те, що один з учасників подій біля Офісу президента, який вчиняв хуліганські дії, нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Правоохоронці провели перевірку, під час якої отримали інформацію з Офісу Президента України про те, що вказаний громадянин державними нагородами не нагороджувався.  У результаті на уродженця Вінниччини складено адміністративний протокол за ч. 1 ст. 186-1 (незаконні дії щодо державних нагород) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали адміністративної справи та вилучений орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня будуть направлені до суду для прийняття законного рішення", – розповіли представники поліції.

 

Адвокат ветерана Дмитро Мазурок, у свою чергу, вважає, що вручення адмінпротоколу його підзахисному не є повною мірою законним.

 

"Орден Богдана Хмельницького – це номерна нагорода, вона виготовляється на замовлення державним підприємством. За номером можна з'ясувати, хто відповідав за замовлення нагороди і її видачу. Проблема в тому, що даних про те, що нагорода з номером, як на ордені Владислава, не видавалася жодній особі і не була вкрадена у законного власника. А отже, неправомірність заволодіння нею треба довести. Адже відповідна стаття в адмінкодексі передбачає ситуацію, коли нагорода була видана особі, а та вже своєю чергою її продала, загубила чи передала іншій особі. І саме ця інша особа в незаконний спосіб володіє нею. А тому стверджувати, що Владислав заволодів нагородою в незаконний спосіб є значним перебільшенням", – пояснив Мазурок журналістам.

 

На відео, оприлюдненому поліцією, Влад Сорд говорить, що сам зацікавлений розібратися, хто і навіщо роздавав, з якоюсь політичною чи іншою доцільністю ці нагороди.

 

Зауважимо, що раніше колишній куратор батальйону “Кривбас” Микола Колесник висловив підозру, що нагорода Сорда фальшива або чужа.

 

26 березня депутат від фракції “Слуга народу” Владлен Неклюдов показав відповідь Офісу президента на запит, де вказано, що Сорд державних нагород не отримував.

 

Як повідомляла «УМ», суд відправив під цілодобовий домашній арешт затриманого після акції протесту під офісом президента 20 березня Владислава Сорда, якому напередодні оголосили підозру в хуліганстві.

 

Ветерана затримали під час мітингу під Офісом президента, а у поліції його назвали “одним із найбільш агресивних учасників” акції, бо ідентифікували його як людину, яка била скло у вікнах.