Справа «вагнерівців»: Бутусов розповів про зміст фільму Bellingcat

14:53, 11.03.2021
Справа «вагнерівців»: Бутусов розповів про зміст фільму Bellingcat

Бутусов заявив, що фільм викриє імовірну зраду в Офісі президента України.

Перша частина документального фільму розслідувача Bellingcat Христо Грозєва про провалення спільної зі США і Туреччиною операції української військової розвідки із захоплення російських терористів має вийти наприкінці березня

 

Як інформує УМ, про це повідомив у Facebook журналіст Юрій Бутусов.

 

"Буде випущено дві частини розслідування. Перша частина запланована на кінець березня, точна дата не визначена, робота триває. Це буде коротка версія розслідування. Друга частина - це буде великий документальний фільм для мережі Netflix, там ще багато роботи, швидше за все, робота може бути завершена восени цього року, Грозєв набрав багато матеріалу", - написав Бутусов.

 

Журналіст також розповів про зміст фільму.

 

"Головна мета Грозєва - показати і викрити діяльність російських спецслужб і терористів "Вагнера". Унікальна і така, що не має аналогів, спецоперація ГУР МО, а також спецслужб США викликала інтерес Беллінгкет, оскільки саме наша розвідка вперше провела інтерв'ю з терористами, отримала від самих терористів детальну інформацію про їхню діяльність, яка перевіряється і дозволяє за допомогою аналізу баз даних зібрати інші докази і скласти цілісну картину про багато російських терористичних операціях. Найбільше фільм Беллінгкет викриватиме терористів Путіна, головний удар спрямований в цьому напрямку. Фільм буде, безумовно, дуже видовищний, і найважливіше - зрозумілий на Заході. Адже записи вербувальних бесід з вагнерівцамі, які виклала Яніна Соколова, поки не отримали необхідного резонансу в світі. Це буде величезна подія в інформаційній війні з РФ. І це покаже обстановку в Україні всьому світу", - написав Бутусов.

 

Журналіст також заявив, що фільм викриє імовірну зраду в Офісі президента України.

 

"Провал спецоперації в кабінеті президента Зеленського і спроба Офісу Єрмака приховати сліди зради будуть відображені у фільмі. Політичні оцінки будуть нещадні - адже ОП відмовився коментувати, а інтерв'ю учасників операції покажуть, що Єрмак брехав і влада України покриває зрадників. Я розповів про роль зрадника Демченка, про позицію Зеленського і Єрмака. Перш за все фільм Беллінгкет дискредитуватиме Офіс президента самим фактом виходу. Влада України заперечувала сам факт проведення операції - а Беллінгкет на весь світ покаже, що спецоперація була і ця спецоперація була провалена. Вся пропаганда Офісу Єрмака спростовувала моє розслідування, журналісти, близькі до ОП, писали інтерв'ю з Подоляком і Єрмаком, де вони заперечували все. А тепер українці побачать, що я написав правду, а Офіс президента відверто брехав громадянам України. Грозєв не збирається викривати Зеленського, однак зрив спецоперації і спроби закрити рот свідкам зради найбільш повно будуть показані в другій частині фільму", - додав Бутусов.

 

Крім того, журналіст заявив, що голова ОПУ Андрій Єрмак телефонував Грозєву та просив зустрітися, але потім "передумав".

"Як повідомив мені Грозєв, йому дзвонив глава Офісу президента Андрій Єрмак і сам запропонував Грозєву зустріч в Києві, а також попросив записати для фільму інтерв'ю з державними діячами, які представлять у фільмі позицію Офісу президента в цій справі. За даними джерел Цензор.Нет в ОП, Єрмак хотів в якості спікерів представити когось із інших учасників сумнозвісної наради в кабінеті президента. Однак у підсумку позиція влади у фільмі представлена ​​не буде. Після прильоту Грозєва ОП надала йому державну охорону, його супроводжувала машина з охороною. Однак Єрмак без пояснень скасував зустріч з Грозєва і скасував інтерв'ю з будь-яким спікерами", - розповів Бутусов.

 

Також журналіст заявив про продовження спроб ОПУ завадиити виходу фільму шляхом звернення до влади Великої Британії.

 

"За даними Цензор.Нет, Офіс президента продовжує спроби вплинути на зміст фільму шляхом звернень до британського уряду і британським спецслужбам. Важко зрозуміти логіку, з якого дива на зміст фільму Грозєва повинні впливати британці - мабуть, Єрмак вважає, що журналістика на Заході організована так само, як контакти Офісу президента з українським олігархами-власниками телеканалів, і проблеми вирішуються по дзвінку", - додав Бутусов.

 

За даними журналіста, в Києві Грозєву дали інтерв'ю для фільму два високопоставлених співробітника Головного управління розвідки Міноборони, які брали участь у спецоперації із захоплення "вагнерівців", п'ятий президент Петро Порошенко, який санкціонував початок спецоперації, агент НАБУ Євген Шевченко, який один із перших написав про злив спецоперації, та народний депутат Михайло Забродський - він як член комітету Ради з оборони 7 грудня запросив на засідання комітету командира спецназу ГУР МО, який розповів депутатам про хід операції і її провал. Сам Бутусов також дав інтерв'ю для Bellingcat.

 

Як повідомляла УМ, розслідувальна спільнота Bellingcat знімає документальний фільм про "злив" спецоперації з затримання "вагнерівців". За даними Бутусова, президент Володимир Зеленський виселив із Конча-Заспи та позбавив охорони ексначальника ГУР МО Василя Бурби, який свідчив про зрив операції із захоплення "вагнерівців".

 

У ЗМІ з'явилась інформація, що Офіс президента України просив британську розвідку завадити виходу фільму Bellingcat про зрив спецоперації із затримання "вагнерівців".