Новий Сербський Патріарх у питанні автокефалії ПЦУ став на бік Москви

15:52, 03.03.2021
Новий Сербський Патріарх у питанні автокефалії ПЦУ став на бік Москви

Патріарх Сербський Порфирій.

У своєму першому телевізійному інтерв’ю для сербського національного телебачення РТС Патріарх Сербський Порфирій заявив, що “дії Константинопольського Патріархату щодо України не відповідають церковній традиції”.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Orthodox Times.

 

Коментуючи українське питання, Патріарх Порфирій заявив, що Сербська Православна Церква є автокефальною Церквою, яка має свій внутрішній порядок, і додав, що на даний момент вона стає на бік канонів.

 

“Дії Константинополя в Україні не відповідають традиції Церкви. Ми на стороні порядку і канонів”, – сказав Порфирій.

 

Він також додав: “Багато хто хоче сказати, що ми перебуваємо на російській стороні. Але ми на стороні порядку і канонів”.

 

Щодо проблем Сербської Православної Церкви, зокрема в Північній Македонії, Чорногорії, Косово, Хорватії, він додав, що, хоча він і не пророк, “подібні дії, як в Україні, більше не повторяться, бо це спричинило великі потрясіння у відносинах Помісних Церков”. І це буде уроком для всіх.

 

Як повідомляла УМ, сербський патріарх Іриней застеріг Вселенського патріарха Варфоломія від надання Томосу Україні, який нібито розколе православ’я.

 

Варто відзначити, що Вселенський патріарх інформує всіх очільників православних церков про те, що невдовзі УПЦ отримає автономію. Детальніше про процедуру надання Томосу, читайте в "УМ".