В УПЦ МП сподіваються незабаром повернути Вінницький кафедральний собор

15:25, 01.03.2021
В УПЦ МП сподіваються незабаром повернути Вінницький кафедральний собор

За словами митрополита, і собор, і єпархіальне управління вони б вже давно повернули, якби не влада

Митрополит Вінницький і Барський УПЦ МП Варсонофій (Столяр) сподівається, що кафедральний собор у Вінниці, громада якого перейшла до ПЦУ, незабаром знову повернеться до Моспатріархату.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Інформаційного-просвітницький відділ УПЦ МП.

 

"Вірю, що нам необхідно ще трохи потерпіти і все воно повернеться. Адже вони готувалися до переходу теж певний час", - заявив єрарх.

 

За словами митрополита, і собор, і єпархіальне управління вони б вже давно повернули, якби не влада, яка симпатизує ПЦУ і закриває очі на "гоніння" "канонічної" Церкви.

 

"Ось таким чином просто вкрали, але ми віримо, ми сподіваємося, що і по собору, і по єпархії прийде час і суд однозначно винесе справедливе рішення. Зараз немає політичної волі. Наприклад, по собору 5-е або 6-е засідання просто переноситься: то суддя бере самовідвід, то ще через щось переноситься, а по суті вони не можуть розглянути, вони не хочуть розглянути. Я вважаю тому, що є зверху до сьогоднішнього дня якісь вказівки. Тому і прокуратура проти, і поліція. Всі наші кримінальні провадження закривають, причому підстав взагалі ніяких. На мене в Луці-Мелешківській коли напали, правоохоронці не побачили жодного правопорушення. Владика Іонафан теж подавав заяву про кримінальний злочин, поліція просто закрила провадження. У них така позиція. А чому така позиція? Її озвучують в Києві. Я припускаю, що помічник Арсена Авакова Антон Геращенко впливає на цю політику. По-іншому не можу ніяк пояснити, чому всі наші кримінальні справи просто закриваються. Шостий раз вже закрили. Але ми не збираємося зупинятися, ми будемо оскаржувати ці рішення. Правда на нашому боці, і це всім зрозуміло. Не хочуть бачити, але прийде час, все побачать. Повернеться єпархія, повернеться собор. Я вірю і сподіваюся", - опитмістично заявив митрополит Варсонофій.

 

Не зважаючи на "утиски та переслідування", "вказівки зверху", УПЦ МП, за словами єрарха, за останні 2,5 років збудувала шість нових храмів на Вінничині.

 

"У найближчій перспективі є ще храмів 5, які готуються до освячення і відкриття. Також ми відкрили тимчасові храми: в Стрижівці, Малій Стадниці. Там, де захопили храми УПЦ ми повідкривали тимчасові храми", - похвалися митрополит УПЦ МП Варсонофій (Столяр).

 

Як повідомляла УМ, на Тернопільщині УПЦ МП таємно будує храм для Польської Церкви

 

УПЦ МП у разі подальшого продовження «тиску» з боку української влади може вивести близько «двадцятьох мільйонів людей» на антиурядові мітинги.