Активіст Сергій Стерненко засуджений до семи років в Одесі

11:41, 23.02.2021
Активіст Сергій Стерненко засуджений до семи років в Одесі

Сергій Стерненко під час оголошення вироку в Приморському суді Одеси. (Фото Масі Найєма)

Приморський районний суд Одеси засудив відомого громадського активіста Сергія Стерненка до семи років і трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією майна за всіма статями обвинувачення за нібито «викрадення і катування людини».

 

Як повідомляє Україна молода, це своє рішення суддя оголосив у вівторок під вигуки присутніх «Ганьба!».

 

Наразі оголошення повного тексту вироку ще триває.

 

Підтримати Стерненка до суду прийшло чимало патріотів і активістів. 

 

 

Серед тих, хто приїхав підтримати активіста до Одеси була й ексочільниця МОЗ Уляна Супрун. 

 

 

Сам Стерненко заявив, що кілька днів тому, суддя був готовий оголосити вже написаний виправдальний вирок. Втім, за його даними, суддю нібито таки «дотисли генпрокурорка Ірина Венедіктова, одіозний заступник глави Офісу президента Олег Татаров та мер Одеси Геннадій Труханов за ці дні».

 

Стерненко коментував вирок під час його оголошення і навіть пропонував судді помовчати.

 

Зауважимо, що прокуратура стверджувала, що провина обвинувачених, Стерненка та його соратника Руслана Демчука, підтверджується свідченнями потерпілого Сергія Щербича, телефонними білінгами та показами свідка. Нібито свідок розповіла, що бачила, як Щербича затягли в машину і повезли в невідомому напрямку.

 

Метою нападу, на думку обвинувачення, було заволодіння майном Щербича – його банківською карткою, телефоном. Обтяжуючою обставиною суд визнав те, що злочин нібито вчинили "у зв’язку з виконанням потерпілим службового обов’язку" – Щербич був депутатом райради.

 

Обидва обвинувачені свою причетність до викрадення Щербича повністю заперечували.

 

Адвокат Стерненка Масі Найєм зазначає, що суддя процитував під час оголошення вироку, свідка, якого в суді не допитували.

 

«Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них», - обурюється захисник Найєм.

 

                                                               Масі Найєм і Сергій Стерненко. 

 

Сергій Стерненко додає:

 

«Всі вилучені речі під час обшуку визнані судом допустимими доказами. Хоча обшук у мене вдома проводився без адвоката, з яким мені навіть не дали зв‘язатись.  Судово-медичні експертизи, складені російською мовою також визнані допустимими. Хоча це пряме порушення ст. 29 КПК.  Показання тітушки Щербіча суд визнав достовірними (!)

 

- суд відмовився визнавати доказом висновок спеціаліста щодо стартового пістолета, у якому спеціаліст вказав що експертиза по пістолету проводилась з суттєвими порушеннями і пістолет не є вогнепальною зброєю.

 

- суд не сумнівається у висновку експерта сторони обвинувачення, в якому той сказав що взяв пістолет стартовий, але після викручення експертом втулки зі ствола став вогнепальним.

 

- суддя вважає що у нас існує закон про зброю, і це (!) міліцейська інструкція, яка законом не є.

 

- стартовий пістолет мною було видано поліції добровільно. Це взагалі за ч. 3 ст. 263 ККУ є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності. Але суддя також відкинув цей документ, бо добровільна видача не зафіксована у протоколі обшуку і бо я в ньому це не написав. Але я не підписував протокол, бо до мене не пустили адвоката!».

 

І додає: «Таке враження, що вирок писали мусора. Суддю таки дотисла Венедіктова, Татаров та Труханов за ці дні. Обвинувальний вирок за всіма статтями. 7 років та 3 місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Дякую Венедіктовій, Татарову та Труханову за це рішення. Особлива подяка Зеленському. Нам дають СІЗО із взяттям під варту в залі суду».

 

Як відомо, навесні 2015 року на Одещині викрали і катували Щербича – новообраного депутата Комінтернівської райради. За словами потерпілого, йому зателефонував Стерненко і запропонував зустрітись, щоб обговорити питання його роботи.

 

Приїхавши на місце, депутат побачив кілька автівок і людей, із двома з яких, Стерненком і Демчуком, за його словами, був знайомий особисто. Депутат сів в одну з автівок, потім намагався втекти, однак його силою відвезли в підвал, де катували. Від чоловіка, зокрема, вимагали відмовитись від депутатства. Щербичу також погрожували фізичною розправою.

 

Коли жертву відпустили, він звернувся до правоохоронців. За твердженням обвинувачення, Щербич сам вказав на своїх викрадачів – Стерненка і Демчука.

 

Однак спершу правоохоронці публічно не повідомляли ані про конкретних осіб, причетних до злочину, ані про їхні примітні особливості. Лише за п’ять місяців Стерненку та Демчуку вручили підозри.

 

Нагадаємо, у 2018 році на одеського активіста Сергія Стерненка було вчинено три замахи, в ході третього, 24 травня загинув нападник. Поліція розслідує загибель нападника як умисне вбивство. Стерненко стверджує, що захищався використавши ніж.
 
 
В Україні регулярно проводяться акції на підтримку Стерненка.