Патріарх Сербський в принципі не проти української автокефалії - Кирило

11:19, 19.02.2021
Патріарх Сербський в принципі не проти української автокефалії - Кирило

Новобраного Патріарха характеризують як обережного конформіста:

Новобраного Сербського Патріарха Порфирія не можна назвати ні прозахідним, ні атизахідним. Однак європейські цінності для нього — не пустий звук
 
 
Як інформує УМ, про це написав відомий богослов архимандрит Кирило (Говорун).
 

"Я особисто незнайомий з новообраним Сербським Патріархом Порфирієм, але його добре знають мої друзі і колеги у шведській академії святого Ігнатія. У 2016-му році він отримав тут престижну премію святого Ігнатія — у певному сенсі богословського Нобеля. Він дуже цим фактом пишався. Свою промову під час отримання премії він присвятив правам людини. І тим самим продемонстрував, що європейські цінності для нього — не пустий звук", - зазначив богослов.

 

Архимандрит Кирило (Говорун) характеризує новобраного Патріарха як обережного конформіста: "Це не значить, що обраний Патріарх Порфірій прозахідний, але він і не антизахідний. Також він не сербський націоналіст. У цьому сенсі оцінки його як прихильника президента Вучіча неточні. В Афінському університеті він писав докторат про св. Іоана Золотоустого. Тобто йому нечужі ідеї нон-конформізму. Я би його назвав обережним конформістом".

 

"Він знаходиться рівно посередині різних груп в Сербській Церкві, у тому числі промосковської та проконстантинопольської. Наскільки мені відомо, він не проти української автокефалії в принципі, але не готовий наразі займати якусь зі сторін", - додав архимандрит Кирило (Говорун).

 

Як повідомляла УМ, в УПЦ МП нарікають, що українська влада не дружня до їхньої Церкви, а “всіляко підтримує ПЦУ, що перетворює цю структуру в керовану державну Церкву”

 

Сербська православна церква (СПЦ) не визнає Православну церкву України.

 

Патріарх Сербської православної церкви Іриней раніше назвав "узаконенням розколу" надання томосу ПЦУ.