ЗНО здаватимуть за чинним правописом – Денис Малюська

18:32, 01.02.2021
ЗНО здаватимуть за чинним правописом – Денис Малюська

Новий український правопис лишається чинним попри скандальне рішення ОАСК.

Міністр юстиції Денис Малюська запевняє випускників, що вони можуть спокійно вчитися, адже напевно здаватимуть ЗНО відповідно до норм нового українського правопису, який лишається чинним і не скасований жодним судом.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Малюська написав у Facebook.

 

За його словами, новий український правопис, затверджений постановою Кабінету міністрів у 2019 році, залишається чинним, а рішення Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) про його скасування не набрало «і не набере» законної сили.

 

«Ми подамо на нього апеляційну скаргу. До закінчення розгляду нашої апеляції постанова Кабміну залишатиметься чинною», — пояснює урядовець.

 

Також Денис Малюська запевнив, що учні можуть спокійно продовжувати вчити український правопис 2019 року та готуватись за ним до цьогорічного Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

 

«Враховуючи стандартну тривалість судового розгляду в умовах пандемії, ми не очікуємо яких-небудь сюрпризів щодо правопису до закінчення ЗНО. Тому щонайменше до цьогорічного ЗНО зміни правил правопису не відбудеться... Вчіться спокійно і не зважайте на судові баталії», — каже міністр.

 

Він наголосив, що міністерство досі не отримало судове рішення ОАСК, тому не знає аргументації суду. Утім, припускає, що можливі мотиви суду полягали в наступному:

 

«Особливої «зради» не відбулось. Найімовірніше, постанова КМУ була скасована з міркувань порушення тодішнім Кабміном у травні 2019 року процедури під час її ухвалення. Зокрема у зв’язку з тим, що закон, який надавав право КМУ ухвалювати таку постанову, було визнано неконституційним».

 

При цьому, Малюська впевнений, що навіть у разі провалу апеляції повернути український правопис можливо: достатньо просто перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це доцільним.

 

Як повідомляла «УМ», близько півсотні активістів організували акцію «Проєкт: правопису-2019 бути!» на підтримку нового українського правопису під Окружним адміністративним судом міста Києва (ОАСК).

 

Раніше голова громадської організації "Правова держава" Ростислав Кравець повідомив, що за його позовом Окружний адміністративний суд скасував постанову уряду № 437 від 22 травня 2019 року про "Питання українського правопису".

 

Кабінет міністрів планує оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування постанови уряду, якою було схвалено нову редакцію "Українського правопису". Зокрема, керівництво міністерства юстиції вважає рішення ОАСК незаконним.