«Правопису-2019 бути!»: під ОАСК протестували активісти, фото

11:20, 01.02.2021
«Правопису-2019 бути!»: під ОАСК протестували активісти, фото

Учасники акції тримали у руках плакати із написами: «А можна скасувати иродів у мантіях?», «ОАСК / логіка 1:0» тощо.

Близько півсотні активістів організували акцію «Проєкт: правопису-2019 бути!» на підтримку нового українського правопису під Окружним адміністративним судом міста Києва (ОАСК) у понеділок.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться у соцмережах учасників акції. Зокрема, про це повідомляє Рух опору капітуляції.

 

У заході взяли участь, окрім представників Руху опору капітуляції, ще й студенти ВНЗ, зокрема з Києво-Могилянської академії, Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка тощо.

 

На переконання учасників заходу, «відстояти мову - означає відстояти ідентичність; ми відстояли її під Верховною Радою, тепер відстоюємо її тут».

 

 

 «Ми маємо відстояти це право - користуватися новою правописною системою», - зазначила викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» Марія Зарінова у коментарі Укрінформу.

 

Учасники акції тримали у руках плакати із написами: «А можна скасувати иродів у мантіях?», «ОАСК / логіка 1:0», «Траєкторія, об’єкт, суб’єкт, проєкт – мовна норма», «Сором ОАСК; Редакції правопису 2019-го бути!», «Сьогодні ОАСК скасував правопис – 2019; завтра – ОАСК скасував теорему Вієта», «В ОАСК сидять Индики без честИ та гідностИ», «Захистимо українську мову», «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову (Ліна Костенко)», «Правопису – 2019 бути!», «Лінгвоцид» тощо.

 

Також протестувальники скандували «Новому правопису – бути».

 

Активісти під час акції читали вірші, зокрема українського поета Івана Малковича «Напучування», Катерини Калитко «Ось тобі, жінко, мова. Стріляй з неї» та інші.

 

Вони також нагадували хронологію утисків української мови в Російській імперії та Радянському Союзі. Плакати з гаслами обмотали червоними нитками. Вона, за словами учасників акції, об'єднує покоління, які боролися за українську мову.

 

 

Зауважимо, що нову редакцію "Українського правопису" було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року – відтоді її рекомендовано застосовувати в усній мові та письмі.

 

Згідно з новаціями, нормою стало говорити й писати "проєкт" і "траєкторія", проте "Афіни" могли вживатися на рівних із "Атенами", так само як "Марфа" і "Марта". Серед іншого, українцям розширили можливість вживання фемінітивів, а також пропонують  писати без дефісу такі слова, як "експрезидент" та "віцепрем'єр".

 

 

Як повідомляла «УМ», голова громадської організації "Правова держава" Ростислав Кравець повідомив, що за його позовом Окружний адміністративний суд скасував постанову уряду № 437 від 22 травня 2019 року про "Питання українського правопису".

 

Кабінет міністрів планує оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування постанови уряду, якою було схвалено нову редакцію "Українського правопису". Зокрема, керівництво міністерства юстиції вважає рішення ОАСК незаконним.