Справа Шеремета: про підготовку вбивства Україну попереджали в часи Януковича

14:03, 10.01.2021
Справа Шеремета: про підготовку вбивства Україну попереджали в часи Януковича

Українські спецслужби нібито не відреагували на дані про підготовку вбивства Павла Шеремета.

Колишній заступник командира бойової групи спецпідрозділу "Алмаз" МВС Білорусі, а нині представник громадянської ініціативи "Білоруський народний трибунал" Ігор Макар, який оприлюднив записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета, стверджує, що українські спецслужби були повідомлені про підготовку цього злочину ще у 2012 році.

 

Як передає Україна молода, про це Макар заявив у інтерв’ю виданню «Новая газета».

 

За його словами, він передав американським дипломатам весь запис, який у нього був, і всю інформацію з прізвищами. На записі тодішній голова КДБ Білорусі Вадим Зайцев і двоє співробітників спецпідрозділу КДБ "Альфа" планували вбивства мінімум чотирьох громадян Білорусі, які перебувають за кордоном, в тому числі і Павла Шеремета.

 

На питання журналіста, чому українські спецслужби не відреагували на дані про підготовку вбивства Шеремета, Макар відповісти не зміг, але запевнив, що ще у 2012 році інформація була передана Україні, Росії і навіть білоруському МЗС.

 

"У 2012 році Павло ще тільки збирався переїжджати в Україну. Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть в білоруський МЗС. До речі, тоді Вадим Зайцев і був знятий з посади голови КДБ", - стверджує пан Макар.

 

За його словами, Шеремету загрожувала небезпека, оскільки він активно розслідував вибух у мінському метро в 2011 році, і був подразником для диктаторського режиму Білорусі.

 

Пан Макар також розповів, що отримав запис від своїх анонімних джерел у КДБ Білорусі тоді ж, коли він був зроблений, у 2012 році.

 

Як повідомляла «УМ», 4 січня білоруська опозиція передала українським журналістам записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева.

 

На записі від 11 квітня 2012 року обговорюється спосіб вбивства Шеремета, який у той час жив і працював у Росії.

 

У МВС України вважають, що записи 2012 року, на яких начебто білоруські спецслужби обговорюють намір убити Шеремета вибухівкою, відповідають версії українського слідства і на справі ветеранів АТО й волонтерів не позначаться.

 

Читайте також: Плівки "Троянського Макара".