Справа Шеремета: експертизу голосів на «білоруських плівках» вже проводять українські фахівці

14:22, 06.01.2021
Справа Шеремета: експертизу голосів на «білоруських плівках» вже проводять українські фахівці

Експертизу проводять українські фахівці з фоноскопічних експертиз

Аудіозапис, на якому, ймовірно, керівництво КДБ Білорусі обговорювало вбивство журналіста Павла Шеремета, передали на експертизу. Результат вже очікують, однак про нього повідомлять лише за кілька тижнів, можливо, місяць.

 

Експертизу проводять українські фахівці з фоноскопічних експертиз, в ефірі Громадського радіо розповів заступник очільника Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко.

 

Як зразок голосу підозрюваної особи візьмуть її публічний виступ. У такий спосіб порівнюватимуть голоси на виступі та плівках. Це роблять тоді, коли не можна допитати людину особисто.

 

"У цьому випадку доведеться йти саме таким шляхом. Експертизи потребують часу, це складна технічна та експертно-розумова робота", -  зауважив заступник глави МВС.


За словами Геращенка, вбивство Павла Шеремета відбулося на території України. Саме тому це справа, яку розслідує виключно Україна.

 

Геращенко додав, що інші країни можуть допомагати розкривати ці злочини "лише з доброї волі".

 

"У випадку з Білоруссю, маю сумніви, що вона сприятиме цьому розслідуванню", – сказав Геращенко.

 

Він зауважив, що через таку ймовірну позицію Білорусі можуть виникнути проблеми. Якщо доведуть, що на плівках розмовляє представник КДБ Білорусі – його доведеться допитати. Однак цього можуть не дозволити зробити.

 

"Та сама історія і зі свідками. Країна може відмовити у допиті свідків і тут немає варіантів, щоб примусити країни це зробити", - наголосив Геращенко.

 

Наразі українські слідчі вирішують, коли і у який час допитати особу, яка опублікувала докази. Це допоможе їм встановити більше обставин, як саме робили ці записи.

 

Все відбувається із залученням третьої сторони – правоохоронних органів країни, на території якої проводиться допит.

 

Як повідомляла УМ, 4 січня колишній співробітник білоруських спецслужб Ігор Макар поділився записом розмов, які вказують на те, що вбивство Павла Шеремета могли готувати білоруські силовики.

 

На цих записав у 2012 році вбивство білоруса обговорював начальник Комітету держбезпеки Білорусі Вадим Зайцев. Він хотів розправитися підірвати його, в що й зробили через 4 роки.
Тоді українська поліція розповіла, що мала ці записи ще з грудня 2020 року. Тож наразі триває розслідування щодо ймовірних замовників злочину.

 

Натомість стверджують, що нові викриття ніяк не вплинуть на долю Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко – саме їх українські правоохоронні органи звинувачують у вбивстві журналіста – мовляв, це лише підтверджує, що вони "діяли на чиєсь замовлення".