Людмила Денісова нарахувала 251 полоненого українця в ОРДЛО

10:11, 29.12.2020
Людмила Денісова нарахувала 251 полоненого українця в ОРДЛО

Людмила Денісова (ліворуч) під час зустрічі з представниками сепаратистів на Донбасі. (Фото з ФБ-сторінки Людмили Денісової)

Щонайменше 251 українець перебуває у полоні бойовиків на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО станом на кінець 2020 року.

 

Як повідомляє Україна молода, такі дані наводить у соцмережах Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

 

"Наразі в катівнях окупанта на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишається 251 громадянин України. Їх звільнення є надважливим завданням усіх залучених компетентних органів до цього процесу", - зазначила омбудсмен.

 

Пані Денісова нагадала, що рік тому до своїх родин на підконтрольну уряду України територію повернулося 76 громадян, у тому числі 12 військовослужбовців, які перебували у полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

 

І додала, упродовж року до неї надходили звернення від звільнених громадян щодо сприяння забезпеченню їх соціального захисту.

 

Задля цього омбудсмен зверталася до урядовців щодо законодавчого врегулювання питання встановлення статусу та правового захисту осіб, які були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, щодо необхідності формування переліку суб’єктів надання медичних та реабілітаційних послуг, яким відшкодовуватимуться витрати за надані звільненим особам послуги, а також забезпечення права усіх незаконно позбавлених свободи осіб на отримання ними медичної та психологічної реабілітації після звільнення.

 

Як повідомляла «УМ», раніше 23 грудня окупанти повернули розвідника, молодшого сержанта Олександра Пупка, який потрапив у полон.