Справа Майдану: суд щодо Януковича перенесли

09:45, 10.12.2020
Справа Майдану: суд щодо Януковича перенесли

Фактично щодо Януковича є дві ключові справи.

У Печерському райсуді Києва обираються запобіжний захід президенту-втікачеві Віктору Януковичу. Його підозрюють у організації насильницьких злочинів під час подій Революції Гідності – упродовж 18 – 20 лютого 2014 року. Пізнього вечора 9 грудня суд на 3 години оголосив перерву. Однак засідання так і не поновилося, оскільки адвокати Януковича не з'явилися.


Засідання мало поновитися приблизно о 0:30 10 грудня. Але адвокати Януковича його проігнорували, повідомляє 24 канал.

 

Представники обвинувачення, зі свого, вказали на те, що захисників повідомили про продовження слухання. Однак ті не з'явилися, а без їхньої участі розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному є неможливим.

 

Крім того, суд поставив на обговорення питання залучення безкоштовного адвоката Януковичу для наступного засідання. Прокурор у процесі Олексій Донський зауважив, що це буде сприяти явці захисників за договором.

 

Зрештою суддя Печерського суду В'ячеслав Підпалий ухвалив призначити Януковичу безкоштовного адвоката. На думку суду, захисники Яуковича "фактично самоусунулися" від виконання своїх обов'язків.

 

У підсумку суд знову оголосив перерву, проте вже до 12:00 10 грудня. На це засідання має прийти вже новий безкоштовний адвокат Януковича.

Суд, Янукович, Майдан, Печерський райсуд, обрання запобіжного заходу

Суддя зачитав рішення про перенесення засідання фактично у порожній залі / Фото телеграм-каналу "Адвокатська Дорадча Група"

 

До перерви слідчий суддя встиг відмовити в задоволенні відводу адвокату Горошинському та у відводі прокурорам; допустити до участі у розгляді клопотання представника потерпілих – Закревську за її клопотанням; відмовити адвокату Сердюку у залученні інших потерпілих, яких немає в судовому засіданні та які не подавали клопотань про участь; задовольнити клопотання прокурора Іванова про долучення додаткових документів про актуальний стан розшуку Віктора Януковича;
відмовити в клопотаннях захисту про виклик Януковича та про забезпечення участі Януковича в судовому розгляді;
відмовити в задоволенні клопотання захиту про допит великого переліку свідків – як з числа підозрюваних у справах Майдану, які переховуються від слідства та суду ,так і з числа лідерів і учасників Майдану; задовольнити клопотання захисту про додання додаткових документів.

 

Додамо, що трансляцію судового засідання вели на ютьюб-каналі "Судова влада". Тривало воно майже 8 годин.

 

Фактично щодо Януковича є дві ключові справи. Одна з них стосується зовнішньої політики й державної зради, а інша – узурпації влади всередині держави.
Державна зрада Віктора Януковича стосувалася його заклику до президента Росії Володимира Путіна ввести війська в Україну. За це він отримав вирок у вигляді 13 років за ґратами.

 

У другій справі мовиться про узурпацію влади з боку президента-втікача та його оточення. Зокрема, щодо побиття й убивств протестувальників під час Революції Гідності.

 

12 травня Печерський райсуд ухвалив рішення про заочний арешт Януковича у справі про розстріли на Майдані. Попри це, 16 листопада Апеляційний суд його скасував.