Папа Римський оголосив про відпущення гріхів з нагоди особливого року

16:58, 08.12.2020
Папа Римський оголосив про відпущення гріхів з нагоди особливого року

Зазвичай Римсько-католицька церква відпускає гріхи в так звані ювілейні роки, які проходять кожні 25 років.

Папа Римський Франциск оголосив про спеціальну індульгенцію у зв'язку з пандемією COVID-19. Гріхи відпустять людям, які покаються протягом 2021 року.

 

Водночас повну індульгенцію надаватимуть на звичайних умовах – сповідь, причастя і молитва, мовиться в оприлюдненому указі щодо особливого року з нагоди 150-річчя проголошення святого Йосипа покровителем Вселенської церкви, повідомляє Vatican News.

 

"Через надзвичайну санітарну ситуацію обдарування індульгенції особливо поширюється на літніх, хворих, які помирають та страждають, а також тих, хто з поважних причин не може вийти з дому", – мовиться в поширеному службою друку Святого престолу тексті.

 

У проповіді, з якою Франциск виступив з нагоди відзначення католицькою церквою свята Непорочного зачаття Діви Марії, понтифік наголосив на необхідності дотримання всіх норм і правил, що встановлюються владою для недопущення поширення коронавірусу.


Водночас Папа пояснив, що саме з метою недопущення великих зборищ вирішили відмовитися від його традиційної поїздки у другій половині дня на площу Іспанії для покладання вінка до статуї Богоматері.

 

"Але це (обмеження – ред) не заважає віддати Богоматері квіти, які їй цінні найбільше: молитва, прояв милосердя і серце, відкрите прощення,
– сказав Франциск.

 

Згідно з рішенням уряду, різдвяні меси пройдуть в церквах на Апеннінах до 22:00 замість півночі. Спеціальний рік Святого Йосипа в католицькій церкві триватиме з 8 грудня 2020 року до 8 грудня 2021 року.

 

Зазвичай Римсько-католицька церква відпускає гріхи в так звані ювілейні роки, які проходять кожні 25 років. Водночас Папи періодично оголошують позачергові ювілейні роки. Так, Франциск оголошував рік милосердя, який тривав з 8 грудня 2015 року до 20 листопада 2016 року.