На Одещині скасовано регіональний статус російської мови

13:24, 05.12.2020
На Одещині скасовано регіональний статус російської мови

Рішення Одеської обласної ради про визначання російської мови як регіональної було протиправним.

Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправним та нечинним рішення Одеської обласної ради про визначання російської мови як регіональної на Одещині.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідне рішення суд ухвалив 3 грудня і оприлюднив у Єдиному реєстрі судових рішень 4 грудня.

 

Як зазначають у Одеському окружному адмінсуді, суд вирішив задовольнити позов першого заступника прокурора Одеської області (в інтересах держави) до Одеської обласної ради.

 

В ООАС наголошують, що під час розгляду позову суд керувався рішенням Конституційного Суду України від 28 лютого 2018 року, яким Закон України "Про засади державної мовної політики", було визнано таким, що не відповідає Конституції України.

 

Зазначається, що саме на підставі цього закону Одеська облрада 15 серпня 2012 року ухвалила рішення про надання російській мові статусу регіональної в Одеській області.

 

Виходячи з цих обставин, суд дійшов висновку, що позов про визнання протиправним та нечинним рішення Одеської обласної ради про встановлення в Одеській області російської мови як регіональної підлягає задоволенню.

 

Про скасування статусу регіональної для російської мови повідомив і активіст Святослав Літинський у Facebook: 

 

«Два роки ми стукали у ці двері... і вони відчинилися! В Одеській області (рішення облради) - скасовано регіональну мову. Відповідне рішення виніс Одеський окружний адміністративний суд. Відтепер усі посилання на рішення обласної ради про впровадження регіональної мови є нікчемними. Раніше ми вже домоглися скасування регіональної мови у місті Одесі».

 

Нагадаємо, що Закон України про засади мовної політики був прийнятий ще за каденції експрезидента Віктора Януковича. Він передбачав встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів самоврядування.

 

Втім, 28 лютого 2018 року Конституційний суд України своїм рішенням скасував дію так званого "мовного закону" Колесніченка-Ківалова, визнавши його неконституційним.