Боєць «Айдару» Ігор Філіпчук удостоєний звання Герой України

10:44, 04.12.2020
Боєць «Айдару» Ігор Філіпчук удостоєний звання Герой України

Волинянин Ігор Філіпчук врятував побратимів від ворожого танка ціною власного життя.

Боєць добровольчого батальйону «Айдару» з позивним «Сороковий» Ігор Філіпчук посмертно удостоєний звання «Герой України».

 

Захисник України героїчно загинув у бою з окупаційними військами Російської Федерації на Донбасі ще 14 серпня 2014 року.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідний указ №536/2020 підписав президент Володимир Зеленський.

 

«За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" ФІЛІПЧУКУ Ігорю Ярославовичу – солдату (посмертно)», - йдеться в Указі,  опублікованому на сайті Офісу президента.

 

 

Відомо, що 31-річний волинянин Ігор Ярославович Філіпчук врятував побратимів від ворожого танка у запеклому бою поблизу населеного пункту Хрящувате на Луганщині.

 

Герой України є уродженецем села Пожарки Рожищенського району. Власної сім’ї не мав, жив із батьками у Луцьку. У часи Євромайдану входив до «Самооборони Волині», у групах швидкого реагування охороняв громадський порядок і їздив на охорону українсько-білоруського кордону.

 

Згодом Ігор Філіпчук пішов добровольцем до батальйону «Айдар», де було багато волинян. Там він став кулеметником і отримав позивний «Сороковий».

 

13 серпня 2014 року підрозділ, в якому служив Філіпчук, увійшов у Хрящувате. Тут та у Новосвітлівці від початку серпня тривали бої за контроль над важливою трасою, обрізання якої призводило до оперативного оточення міста Луганськ, захопленого сепаратистами та росіянами.

 

14 серпня 2014 року близько шостої години ранку на позиції українських військових поблизу Хрящуватого пішов у наступ ворог – піхота за підтримки кількох танків. Кульмінація бою відбувалася поблизу стратегічного перехрестя. Ігор Філіпчук тричі виходив із укриття з гранатометом аби зупинити танк, котрий пер прямо на бійців «Айдару». Волинянин таки підбив ворожу машину. Проте танк встиг зробити постріл у відповідь, який і забрав життя Філіпчука.

 

Побратими Ігоря, котрих він фактично врятував своїм геройським вчинком, добили танк і знищили його екіпаж.

 

Загалом у тому бою загинули восьмеро бійців «Айдару», командир батальйону та його заступник отримали поранення.

 

За виявлені особисту мужність і героїзм Ігоря Філіпчука нагородили орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно).

 

Покоїться Герой України на міському кладовищі Луцька у селі Гаразджа Луцького району на Алеї для почесних поховань.

 

Ігорю Філіпчуку також посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Луцька» (рішення Луцької міської ради від 25 липня 2018 року № 44/1).

 

Як повідомляла "УМ", унікальний Меморіальний комплекс пам'яті учасників антитерористичної операції урочисто відкрили на площі Слави у Черкасах.