У Черкасах відкрили унікальний меморіальний комплекс памʼяті учасників АТО

18:33, 19.11.2020
У Черкасах відкрили унікальний меморіальний комплекс памʼяті учасників АТО

Збірний образ «Воїна - захисника» і Древо Життя на площі Слави у Черкасах.

Меморіальний комплекс пам'яті учасників антитерористичної операції урочисто відкрили на площі Слави у Черкасах в четвер, 19 листопада.

 

Цей памʼятник було виготовлено за ескізом Даші Ложешнікової «Незламні духом», доньки загиблого бійця з батальйону «Донбас» Володимира Ложешнікова.

 

Два роки тому Даша перемогла у міському конкурсі з розробки концепції цього меморіального комплексу пам’яті учасників АТО.

 

Композиція памʼятника, яка міститься у центрі Черкас з боку вулиці Хрещатик, дуже вражає.  На передньому плані – збірний образ «Воїна - захисника», який нагадує матері сина, дружині - чоловіка, а  дітям батька.

 

Поруч з Героєм  – «Древо Життя». Ця скульптура – символ  нескінченності життя та роду зокрема. У його корінні – минуле , у стовбурі – нинішнє, у кроні – майбутнє.

 

 

Ще одним елементом меморіального комплексу є й  скульптура «Воїна з мечем», як символ  нашого народу – ветеранів, волонтерів, медиків і всіх, хто поруч з військовими піднявся на захист нашої Вітчизни. Поруч на двох стелах  також увічнені імені загиблих Героїв.

 

Пам’ятний знак відкрили міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, ветеран АТО Володимир Болсуновський та донька Героя  Даша Ложешнікова.

 

За словами дружини Володимира Ложешнікова – Олени, для сімей загиблих, цей меморіал – як відкритий нерв.

 

«Наших захисників об’єднала любов до Батьківщини і  велике бажання, щоб усі ми були щасливими у нашій вільній країні», – наголосила у своєму виступі пані Олена Ложешнікова.

 

Після відкриття відбулося освячення меморіального комплексу пам’яті учасникам антитерористичної операції митрополитом Черкаським і Чигиринським Православної Церкви України владикою Іоаном, а  до підніжжя меморіалу черкащани поклали квіти.

 

Над унікальним памʼятником працювали скульптор В’ячеслав Федорченко, який створив «Воїна - захисника» та «Воїна з мечем», тоді як автором «Древа Життя» стали ковалі Володимир Погребняк та Анатолій Плахотнік.  Інформаційні стели виготовив Олексій Альбін, а будівельні роботи здійснила  компанія «Гарант».

 

Спонсорську допомогу на спорудження меморіального комплексу памʼяті учасників АТО надало черкаське ПП «Надія».