Труханов ініціює громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні ім'ям маршала Жукова

14:30, 16.09.2020
Труханов ініціює громадські слухання щодо перейменування проспекту Небесної Сотні ім'ям маршала Жукова

Слухання щодо повернення старих назв пройдуть після місцевих виборів — 4 грудня о 16:00.

Міський глава Одеси Геннадій Труханов анонсував громадські слухання про перейменування проспекту Небесної Сотні на вулицю Маршала Жукова.

 

Як інформує УМ, про це він заявив 16 вересня на сесії міської ради, повідомляє місцеве інформаційне агентство "Репортер".

 

"Для нас це питання збереження історичної пам'яті, поваги до героїчного минулого нашого міста-героя. І ми домагатимемося справедливості", – заявив Труханов.
 

За словами Труханова, мерія звернулася до Українського інституту національної пам'яті, щоб отримати пояснення законів про декомунізацію і їх обмежень з перейменування вулиць.

 

"Зараз я підписав розпорядження про скликання громадських слухань. Щоб обговорити повернення деяким вулицям у місті попередніх назв. Ніхто не відбирав у Одеси та у суспільства право під час слухань визначати назви вулиць", - зазначив Труханов.

 

За його словами, йдеться про проспект Небесної Сотні, який раніше мав ім'я Маршала Жукова. Також мер Одеси планує обговорити повернення вулиці Інглезі назви "вулиця Двадцять п'ятої Чапаєвської Дивізії".

 

За його словами, перед виданням розпорядження він звертався до Інституту нацпам'яті

 

Представник інституту надав журналістукопію офіційної відповіді голови УІНП, яка надіслана Труханову.

 

"З приводу підтримки повернення проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі в Одесі попередніх назв Маршала Жукова та 25-ї Чапаєвської дивізії повідомляємо наступне. Присвоєння імені Георгія Жукова будь-якому об’єкту топоніміки суперечитиме чинному законодавству, а саме Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій". Саме зазначений закон регулює присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) суспільно-політичних і громадських діячів, захисників Вітчизни, воєначальників, діячів науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій", - йдеться у документі, підписаному головою УІНП Антоном Дробовичем.

 

Міський голова вважає, що ні радянський маршал Георгій Жуков, ні 25-та Чапаєвська дивізія не підпадають під заборони, установлені законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, про це він заявляв у червні цього року.

 

Згідно з ініціативою Труханова, проспект Небесної Сотні в Одесі можуть перейменувати в проспект маршала Жукова, а вулицю Інглезі - на вулицю 25-ї Чапаєвської дивізії.

 

Слухання щодо повернення старих назв пройдуть після місцевих виборів — 4 грудня о 16:00.

 

 

Нагадаємо, розпорядження про перейменування низки об'єктів підписав у травні 2016 року тодішній голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі.

 

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію, які забороняють радянську символіку і засуджують комуністичний режим. 15 травня їх підписав п'ятий президент України Петро Порошенко, а 21 травня вони набули чинності.