У Львові прибирають державну символіку з вивісок шкіл

11:01, 24.08.2020
У Львові прибирають державну символіку з вивісок шкіл

Усього у Львові майже півтори сотні шкіл, із них чотири – досі російськомовні.

На вивісках львівських шкіл більше не буде державної символіки. Замість тризуба – локальний знак лева.

 

Як інформує УМ, таке рішення ухвалила Львівська міська рада.

 

Такого досі не було в жодному місті України. Хіба за винятком окупованих Донецька чи Луганська, передає проєкт "СтопРеванш".

 

Роман Гринчук, директор 34-ї школи імені Шашкевича, посмів виготовити та причепити власну вивіску. На ній знайшлося місце не тільки для лева, але й тризуба і навіть – назви держави, яку в Ратуші також викреслили з табличок. Тепер йому можуть не продовжити контракт. 

 

"Я казав відділу освіти, що таку вивіску я вивішувати не буду. Це є як "Луганська народна республіка" – "ЛНР", виходить, що "ЛНР" – "Львівська народна республіка", – обурюється він.

 

Директор наполягає: якщо латентним сепаратистам зараз не дати по руках, то потім буде біда. Локальна символіка не може бути важливішою за державну – тоді це вже нова ідентичність. Яку ж державу тоді проголошує галицький лев?

 

Львівські шкільні директори цим питанням не клопочуться – слухняно прибирають герби України зі своїх шкіл. Російськомовна 45-та, що на вулиці Науковій, уже з новою вивіскою без тризуба. Тут точно не протестували, адже давно відомі своїм скандальним ставленням до державної символіки. Ось виконують гімн – ніби знущаються.

 

 

У стінах школи попи РПЦ вільно проповідують про "гражданскую войну", а відкриття україномовних класів тут саботують уже багато років, скаржаться активісти. Усього у Львові майже півтори сотні шкіл, із них чотири – досі російськомовні. Тим часом у найближчих до Російської Федерації обласних центрах – Чернігові та Сумах – закрито ВСІ російськомовні школи.

 

"За 14 років правління Садового питання російськомовних шкіл замовчувалось і не вирішувалось. Не було жодних спроб інтегрувати це російськомовне середовище в український світогляд… Фактично міський голова і його чиновники йшли на поступки "рускому міру", – вважає депутатка Львівської міської ради Уляна Пак. 

 

 

Як повідомляла УМ, ветерани АТО, військові ЗСУ і Національної гвардії України розгорнули стометровий синьо-жовтий стяг на території Історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», що на острові Хортиця у Запоріжжі в неділю, 23 серпня.