Журналіст-міжнародник Олекса Підлуцький помер у Туреччині

19:16, 15.08.2020
Журналіст-міжнародник Олекса Підлуцький помер у Туреччині

Олекса Підлуцький неодноразово публікував свої статті на сторінках газети «Україна молода».

Відомий журналіст-міжнародник, доцент кафедри періодичної преси в Інституті журналістики КНУ ім. Шевченко Олекса Підлуцький помер від серцевого нападу, перебуваючи на відпочинку в Туреччині вночі 13 серпня.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує кафедра університету, де працював пан Підлуцький.

 

За даними "УМ", 16 серпня у неділю пан Підлуцький мав повернутися з Туреччини до України...

 

Йому було 64 роки. 

 

 

Друг померлого, представник Координаційної ради з питань захисту української мови при КМО «Меморіал» Тарас Марусик так відреагував на скорботну звістку:

 

«Дуже сумна новина. Мій давній приятель, з часу мого переїзду в Київ восени 1986 року, помер. Ще 16 липня ми зустрічалися на пікеті за мову під Верховною Радою. А тоді пили каву в «Енеї» на Банковій…  Олекса Підлуцький ще розповідав історію про те, як ми були разом на Республіканській олімпіаді з географії у Львові – він у київській команді, я – в складі збірної Франківської області. Але того далекого 1971 року ми не зустрілися. Аж через 15 років нас звела доля, і ми приятелювали до останнього. Ще 25 липня я поширив його останню статтю з «України молодої». Ми домовилися здзвонитися по його поверненні 16 серпня…»

 

І дійсно, Олекса Підлуцький неодноразово публікував свої статті на сторінках газети «Україна молода».

 

Тарас Марусик додає: «Невимовно жаль! Потужний інтелект, який працював на Україну. Тепер вже хай студенти його продовжують справу. Юлія Колісник, наприклад».

 

Студенти і викладачі знали Олексу Підлуцького як талановитого журналіста, викладача та досвідченого теоретика журналістикознавства.

 

У квітні 2020 року на сторінках «УМ», вийшла рецензія на збірку історико-політичних портретів останньої книги Олекси Підлуцького «Лідери, що змінили світ».

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Олекса Підлуцький - журналіст-міжнародник, публіцист, організатор роботи журналістських колективів. З 2003 року - доцент кафедри періодичної преси.

 

Народився 10 квітня 1956 року. У 1977 році закінчив з відзнакою економічний факультет Київського державного університету.

 

Працював в Центральному статистичному управлінні УРСР, в 1979-1983 роках навчався в аспірантурі Київського політехнічного інституту, в 1984 році захистив кандидатську дисертацію.

 

У 1992 році був одним із засновників першої в Україні кафедри промислового маркетингу в КПІ.

 

У 1994-1997 роках навчався в докторантурі Інституту економіки НАН України. З 1992 року спочатку паралельно з науково-викладацькою роботою, а з 1997 року - виключно - професійно займається журналістсько-редакційної роботою.

 

Був головним редактором першої в Україні недержавної економічної газети "Фінансовий Київ" та інформаційного видання Представництва Європейської комісії в Україні "Євробюлетень", заступником головного редактора-шефом Київського редакційного бюро журналу "UkraineReport" (Мюнхен), кореспондентом Київського бюро Української служби радіостанції "Свобода" , редактором відділу міжнародної політики та інформації газети "День", першим заступником головного редактора газети "Україна і світ сьогодні", прес-офіцером прес-служби Папи Іоанна Павла II під час його візиту в Україну, редактором економічного відділу та заступником головного редактора газети "Правда України".