Підозрюваний у зраді генерал Валерій Шайтанов сидітиме у СІЗО до жовтня

18:22, 04.08.2020
Підозрюваний у зраді генерал Валерій Шайтанов сидітиме у СІЗО до жовтня

Слідчий-суддя Віталій Циктич і підозрюваний у зраді генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов під час засідання суду.

Підозрюваний у державній зраді генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов утримуватиметься під вартою на час слідства ще два місяці – до початку жовтня 2020 року.

 

Також йому офіційно оголосили зміни до підозри: окрім державної зради і підготовки до терактів, йому інкримінують ще й незаконне зберігання зброї.

 

Як передає «Україна молода», відповідне рішення ухвалив слідчий-суддя Шевченківського райсуду столиці Віталій Циктич під час засідання у вівторок.

 

Зауважимо, що саме 8 серпня спливав термін запобіжного заходу - двомісячного утримання під вартою Шайтанова, який було обрано судом ще 10 червня.

 

Відтак, 4 серпня прокурор Сергій Труш клопотав у суді про продовження тримання під вартою Шайтанова до закінчення досудового розслідування 14 жовтня, оскільки вважає, що ризики того, що підозрюваний може втекти або знищити докази, не зменшилися, повідомляє кореспондентка видання «Ґрати» з зали суду.

 

Прокурор також зазначив, що під час розслідування встановлено, що 4 і 13 вересня 2019 року Шайтанов зустрічався з агентом СБУ Іваном Лукашевичем в ресторані "Одеса", щоб домовитися про вбивство Адама Осмаєва.

 

За даними слідства, вже 13 вересня відбулася передача чотирьох тисяч доларів за вчинення злочину. 20 жовтня він передав ще тисячу доларів. Під час обшуку в квартирі Шайтанова знайшли порізані фрагменти сімкарти, номер якої збігається з тим, за яким Шайтанов контактував з Лукашевичем.

 

Тоді як генерал Шайтанов заявив у суді, що озвучена прокурором інформація "не відповідає дійсності". Його адвокат Георгій Тігішвілі просив суддю призначити будь-яку іншу міру запобіжного заходу, крім арешту.

 

Сам Шайтанов запевняє, що він має тісні соціальні зв'язки в Україні і не збирається ховатися від слідства. При цьому, автогонщик Олексій Мочанов зголосився взяти на поруки Шайтанова.

 

Вислухавши сторони, суддя Циктич відхилив клопотання захисту і продовжив термін арешту Шайтанову.

 

Після засідання слідчий Артем Баховський вручив Шайтанову зміни до підозри. Йому додали статтю про незаконне зберігання зброї, а саме патронів до пістолета, які знайшли у нього вдома під час обшуку.

 

Адвокат Тігішвілі стверджує, що у Шайтанова дійсно є зброя як у співробітника СБУ, і він має всі необхідні документи для її зберігання. Але слідчий поки не просив їх надати.

 

Як повідомляла «УМ», у квітні оперативники СБУ провели багатоетапну спецоперацію із викриття Валерія Шайтанова та зібрали "вичерпну доказову базу" його співпраці з російськими спецслужбами. Зокрема, він перебував на агентурному зв’язку у полковника ФСБ Ігоря Єгорова.

 

Генерал-майора Шайтанова було затримано, його підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів.