Справи Порошенка: ДБР планувало арештувати телеканал «Прямий»

17:54, 18.07.2020
Справи Порошенка: ДБР планувало арештувати телеканал «Прямий»

Олег Корецький і Світлана Орловська.

Перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков серйозно розглядав можливість для арешту телеканалу «Прямий» як речового доказу в одному з кримінальних проваджень щодо експрезидента Петра Порошенка.

 

При цьому, Бабіков давав прямі вказівки слідчим вжити заходів для арешту телеканалу «Прямий», внаслідок чого канал мав припинити свою діяльність.

 

Як передає «Україна молода», про це заявив керівник слідчої групи ДБР Олег Корецький в ексклюзивному інтерв'ю Світлані Орловській, яке оприлюднене на телеканалі  «Прямий».

 

«Це кримінальне провадження розслідувалося слідчими, які були підпорядковані мені, орієнтовно до лютого поточного року. Дійсно стояли певні вимоги і вказівки, що все ж таки давайте будемо вживати заходи до арешту телеканалу, до припинення фактично його діяльності. Ми зі слідчими однозначно відмовилися це робити», - стверджує пан Корецький.

 

За його словами, після цього кримінальне провадження забрали від слідчого, який підпорядковувався Корецькому та передали слідчим в інший підрозділ ДБР.

 

«Але по сьогоднішній день, наскільки відомо мені, інші слідчі також відмовилися робити такі речі», - каже керівник слідчої групи.

 

І підтвердив, що провадження було відкрите за заявою одіозного правника Януковича Андрія Портнова.

 

Пан Корецький зазначив, що у березні-квітні на нарадах у Бабікова обговорювалось це провадження, і вже тоді була очевидною відсутність перспектив у розслідуванні, однак перший заступник директора ДБР наполягав на продовженні розслідування.

 

«На його думку, потрібно виконувати інші слідчі дії з метою дослідження якогось контенту, що саме канал поширює і так далі. Хоча на той час він не був керівником органу досудового розслідування і вказівок не міг ніяких давати. Ці вказівки його виконуватися слідчим не могли однозначно. Але маємо те, що маємо. По сьогоднішній день не знаю стовідсотково, але нібито це кримінальне поводження не закрите», - каже Олег Корецький, який зараз позивається у суді до керівництва ДБР з кадрових питань.

 

Він також констатував: «Знаєте, є таке поняття «наступ на свободу слова». В цілому світі, в Європі це неправильно і не потрібно такі речі робити. І слідчий це розумів, і я це розумів. У зв’язку з цим це провадження у нас забрали до інших слідчих».

 

Як повідомляла «УМ», начальник 3-го відділу Управління з розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, Головного слідчого управління ДБР Олег Корецький 9 липня заявив, що більшість справ проти п’ятого президента Петра Порошенка безперспективні, він пропонував керівництву закрити їх, але йому наказали продовжити розслідування.

 

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Олега Корецького до Державного бюро розслідувань.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Петро Порошенко вимагав у суді задокументувати свідчення слідчого Корецького про тиск керівництва ДБР у справах, порушених проти нього.