Карантин: суди повернули поліції 98% протоколів щодо штрафів

21:48, 14.06.2020
Карантин: суди повернули поліції 98% протоколів щодо штрафів

Більшості українців, на яких було складно протоколи під час карантину, вдалося уникнути штрафів.

Повідомлення голови Нацполіції Ігоря Клименка про те, що правоохоронці склали більше 12,5 тисяч адмінпротоколів за порушення вимог безпеки за весь час карантину в Україні, на перший погляд, виглядало лише як суха статистика.

 

Тим більше, що за даними Клименка, суди вже винесли рішення про стягнення штрафів на суму 4,5 млн гривень.

 

Більшість вітчизняних ЗМІ повідомили цю новину без огляду на озвучені очільником Нацполіції цифри. Втім, журналісти «УМ», все ж таки, вирішили скористатися калькулятором.

 

Отже, якщо врахувати, що мінімальний штраф за порушення умов карантину складає 17 тисяч гривень, а судами стягнено з порушників 4,5 млн гривень виходить, що йдеться лише про… 264 порушника. І це в межах усієї України!

 

Тобто поліція склала і подала до судів 12,5 тисяч адміністративних матеріалів, але Феміда задовольнила лише 264 з них! Тобто йдеться про  2,1%.

 

Виходить, що майже 98% «карантинних» адмінпротоколів поліції не було підтримано в судах з різних причин. І це за три місяці карантину! 

 

Виникає питання: чи варто було озвучувати такі цифри під час онлайн наради за участі президента Зеленського, а потім повідомляти їх ще й усій країні? 

 

Як повідомляла УМ, справжній правовий прецедент, покликаний правильно трактувати норми законодавства під час спроб поліції притягнути українців до адміністративної відповідальності за появу у громадському місці без захисних масок і респіраторів, створив ще у квітні під час карантину суддя Кельменецького райсуду Чернівецької області Телешман О.В.