Міністр юстиції Малюська продасть кілька тюрем восени

11:41, 07.06.2020
Міністр юстиції Малюська продасть кілька тюрем восени

В'язниці і СІЗО цікаві покупцям через те, що часто розташовані в центрі міст України. (Фото з ФБ-сторінки Дениса Малюськи)

Міністр юстиції Денис Малюська планує виставити на продаж щонайменше дев’ять тюрем, які зараз не використовують за призначенням в Україні.

 

Потенційних покупців найбільше цікавлять в’язниці Львова, які розташовані в історичній частині міста.

 

Але продавати в’язниці Мінюст зможе лише тоді, коли Рада ухвалить відповідний законопроєкт.

 

Законопроєкт про який йдеться, зареєстровано у Раді під №3591, він покликаний  дозволити не тільки продавати заморожені тюрми, але й використовувати 70% надходжень від продажу на нове будівництво і реконструкцію старої в’язничної інфраструктури.

 

Як передає «Україна молода», про це пан Малюська повідомив в інтерв’ю «Радіо Свобода».

 

За його словами, на цьому тижні Мін’юст «заморозив» дев’ять тюрем і планує виставити їх на продаж.

 

«Ми дійсно скорочуємо кількість тюрем. Ми «заморожуємо» дев’ять тюрем на цьому тижні. Є й інші десятки об’єктів, які ми готові виставити на продаж… Ми плануємо великий розпродаж тюрем впродовж цього літа-осені», — зазначив міністр.

 

Денис Малюська висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить цього літа законопроєкт, який дозволяє продаж. У парламенті його вже зареєстрували.

 

І додає, що йдеться не про продаж тюрем, в яких утримують злочинців, а про комплекси, які наразі не використовуються, проте держава утримує їх на кошти платників податків.

 

«Ми хотіли б продати набагато більше, ніж є попит. Але найбільш цікаві історії для продажу — це Львів. У межах міста є відразу дві установи, які потенційно можна продати, і які коштуватимуть дорого», — сказав міністр.

 

Водночас основний інтерес для покупців, як уточнив урядовець, становитимуть не приміщення, а земельні ділянки, додав міністр. У першу чергу такі продажі стосуються слідчих ізоляторів, але Мін’юст також має деякі «заморожені» тюремні установи, які планує продати.

 

                                               Міністр юстиції Денис Малюська під час інспекції однієї з тюрем. 

 

Раніше міністр Малюська казав, що у бюджеті коштів на в’язничну реформу немає, тому «джерела фінансування ми знаходимо самостійно, звідки і усі останні ініціативи: платні камери, приватні СІЗО та розпродаж тюрем».

 

У соцмережах міністр юстиції наголосив, що в результаті продажу відомство зможе:

 

1. винести старезні слідчі ізолятори за межі міст або у промзону. Центри міст мають використовуватись для ліпших цілей

 

2. підвищити стандарти утримання ув’язнених та дотримання їх прав

 

3. зменшити витрати на поточне утримання СІЗО завдяки енергоефективності та відсутності потреби у постійних ремонтах