У Павлограді провели в останню путь холодноярівця Євгена Сафонова, фото

20:00, 23.05.2020
У Павлограді провели в останню путь холодноярівця Євгена Сафонова, фото

У Євгена Сафонова залишилися мати, брат, дружина. Осиротів дворічний син Денис. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

Воїна 93-ї бригади «Холодний Яр», навідника протитанкового дивізіону Євгена  Сафонова, позивний «Сафон», провели в останню путь з військовими почестями у його рідному місті Павлоград на Дніпропетровщині у День героїв, 23 травня.

 

Минулого четверга, 21 травня о 4.00 ранку, поблизу селища Кримське Новоайдарського району Луганщини у вантажівку «Урал-375», яка перевозила захисників України, влучила ворожа міна 120 калібру. 31-річний солдат Сафонов загинув на місці. Ще п’ятеро його побратимів, серед яких були і земляки з Павлограда, отримали поранення.

 

Як інформує «Україна молода», про церемонію прощання із «Сафоном» повідомила 93 бригада «Холодний Яр».

 

 

Сотні людей прийшли попрощатись із земляком та побратимом: містяни, волонтери, добровольці, військові Збройних Сил України, місцеві депутати. Кожен небайдужий мешканець Павлограда мав нагоду востаннє сказати "Дякую" своєму захиснику.

 

Серед них і побратими Євгена, як були поранені у тій вантажівці. Напередодні вони сумлінно виконували рекомендації лікарів, щоб їм дозволили поїхати на похорони побратима.

 

Холодноярці окремо дякують капелану 93-ї бригади Максиму Чебану та військовому капелану Дмитру Поворотному за відправлення служби.

 

 

Церемонія прощання з Євгеном пройшла у нього вдома, у провулку Бірюзовому.

 

 

«У цей скорботний день ми більш за все прагнемо якомога швидше помститись окупантам за смерть нашого брата по зброї. Помститись сторицею.... Слава герою! Смерть ворогам!», - зазначають у 93-ій ОМБр Холодний Яр.

 

«Ми стояли в напрямку Авдіївки. Там він теж виконував завдання. Тепер ми стоїмо в напрямку Луганська. Це був обстріл. На даний момент нам відомо, що прилетіло чотири 120 міни з боку незаконних формувань. Так вийшло, що було влучання. Він отримав поранення, які виявилися фатальними», – розповідає «Сидорович», заступник командира протитанково-артилерійського дивізіону 93-ї механізованої бригади ЗСУ.

 

 

«Він знав, що нас підіб'ють. Ніколи такого не було, сказав – я відчуваю, що буде щось не те. Хлопця від себе пересадив, як відчував, на іншу сторону. Йому врятував життя. Але він знав, просто знав. А так він завжди посміхався. Коли їхали, просив, щоб на похороні всі сміялися, ніхто не плакав», – каже «Бец», вояк 93-ї механізованої бригади ЗСУ.

 

 

Євген Сафонов народився у Павлограді 25 листопада 1988 року, навчався в школі №8, в 2007 році отримав спеціальність електрогазозварювальника в Павлоградському Західно-Донбаському професійному ліцеї, працював на павлоградських підприємствах, останнім часом - на шахті «Тернівська». Призваний на військову службу за контрактом 30 січня 2019 року.

 

Як повідомляла «УМ», у 2014 році Євген Сафонов воював з окупантами добровольцем в «Айдарі», а у холодноярську бригаду воїн прийшов у січні 2019 року. В бригаді ж служив разом із друзями з рідного міста. Відвоював пліч-о-пліч із земляками ротацію під Авдіївкою, а потім – на Луганському напрямку.

 

У Євгена також залишилася мати, брат, дружина. Осиротів дворічний син Денис.

 

Останнім часом Україна зазнала болючих втрат на фронті. Зокрема, комбат Губанов загинув під час виконання завдання командування штабу Операції об’єднаних сил у Новоайдарському районі Луганської області: на шляху патруля бойовики заклали міну. Відтак, 22 травня на Луганщині оголосили днем жалоби. 

 

Раніше старший солдат 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 24-річний Олександр Карпика загинув від кулі ворожого снайпера поблизу Золотого на Луганщині у середу, 13 травня.