Спецпризначенці Андрій Супріган і Дмитро Кузьменко загинули під Краматорськом

16:00, 14.05.2020
Спецпризначенці Андрій Супріган і Дмитро Кузьменко загинули під Краматорськом

Майор Андрій Супріган на війні виконував низку бойових завдань у різноманітних точках фронтової смуги на Луганщині та Донеччині. (Фото львівського Ліцею ім. Героїв Крут)

Заступник командира загону Сил спеціальних операцій, майор Андрій Супріган і сержант ССО Дмитро Кузьменко трагічно загинули під Краматорськом у середу, 13 травня.

 

За даними штабу ООС, обидва воїни загинули під час планових занять у районі проведення операції Об'єднаних сил. Щоправда подробиць у штабі не наводять.

 

Як інформує «Україна молода», прізвища загиблих спецпризначенців повідомила пресслужба львівського Ліцею ім. Героїв Крут, випускниками якого були майор Супріган і сержант Кузьменко.

 

«Вчора, 13 травня біля Краматорська трагічно загинули два військовослужбовці: наш випускник, заступник командира військової частини майор Супріган Андрій Валерійович, а також ще один військовослужбовць, сержант Кузьменко Дмитро Павлович», - повідомили на сторінці Ліцею ім. Героїв Крут у Facebook в четвер.

 

Крутянці зазначають, що майор Андрій Супріган - випускник ліцею 2008 року. На війні він виконував низку бойових завдань у різноманітних точках фронтової смуги на Луганщині та Донеччині: Кутейниково, Верхньоторецьк, Кряківка, Гранітне, Степанівка, Водяне, Широкіно, Дебальцеве.

 

За мужність та героїзм, проявлені під час виконання бойових операції майор був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів.

 

«Минулого року Андрій Супріган приїжджав до ліцею, зустрічався із ліцеїстами, а 14 жовтня 2019 року виступав перед крутянцями під час складання ними клятви ліцеїста. Співчуваємо родичам загиблого. Вічна йому пам’ять!», - наголосили у Ліцеї.

 

Натомість у штабі ООС лише зазначили, що військові загинули під час планових занять в районі проведення операції Об’єднаних сил.

 

«На місці події працюють представники військової служби правопорядку та правоохоронних органів, обставини з’ясовуються, - йдеться у повідомленні штабу. - Командування об'єднаних сил висловлює глибокі співчуття рідним та близьким загиблих воїнів».

 

                                 Майор Андрій Супріган (Фото з ФБ-сторінки Андрія Садового).

 

Водночас, міський голова Львова Андрій Садовий повідомив у Facebook, що загиблий заступник командира загону спецпризначень майор Андрій Валерійович Супріган народився у 1990 році.

 

«Служив у окремому загоні спецпризначень. Лицар Ордену Богдана Хмельницького ll та lll ступеня. Від початку російської агресії брав участь в бойових діях. Випускник Ліцею імені Героїв Крут і Академії Сухопутних військ. Щирі співчуття рідним та близьким. Вічна пам'ять!», - написав пан Садовий.

 

Сержант ССО Дмитро Кузьменко - уродженець села Райки Бердичівського району Житомирської області.

 

 

«Гірка звістка про непоправну втрату сколихнула сьогодні наше село. Велике горе прийшло в родину райківчан Кузьменків Галини та Павла .У зоні ССО загинув їхній син, наш земляк - Кузьменко Дмитро Павлович. Дмитрові не було ще й тридцяти...», – повідомили на сторінці «Свята Та Будні Райківчан» у Facebook.

 

Дмитро Кузьменко служив за контрактом в одній із військових частин Бердичева. Прощання з воїном відбудеться в суботу, 16 травня, о 12.00 в селі Райки Бердичівського району.

 

Як повідомляла «УМ», старший солдат 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 24-річний Олександр Карпика загинув від кулі ворожого снайпера поблизу Золотого на Луганщині у середу, 13 травня.

 

Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.

 

Ордени «Золота зірка» Героїв України, полковників ЦСО «Альфа» СБУ Дениса Волочаєва і Дмитра Каплунова отримали їхні родичі: батьки і вдови полеглих на фронті захисників України.