Справа Гандзюк: СБУ завершила розслідування, кінцевий замовник - Мангер

17:14, 27.04.2020
Справа Гандзюк: СБУ завершила розслідування, кінцевий замовник - Мангер

Мангеру і Левіну оголосили підозру

У справі Катерини Гандзюк, яка померла внаслідок нападу у 2018 році, правоохоронцям знадобилося близько 40 днів після поновлення досудового розслідування для його завершення.

 

Про це інформує УМ з посиланням на заяву заступника генпрокурора Олексія Симоненка та заступника начальника департаменту Офісу генпрокурора Романа Романчука під час брифінгу.

 

 "Близько 40 днів з моменту відновлення досудового розслідування знадобилося слідчим і прокурорам, щоб здобути нові докази, систематизувати матеріали справи та закінчити досудове розслідування. За сьогоднішнім звітом стоїть важка щоденна робота кількох десятків слідчих прокурорів, оперативників СБУ та інших відомств. Було проведено майже 400 допитів, близько двох сотень обшуків та тимчасових доступів, виконано понад 90 експертиз та слідчих експериментів, проаналізовано десятки тисяч телефонних з’єднань. Ми не рахуємо сотні годин, які провели прокурори в судах… Стосовно підозрюваних діють обрані судом запобіжні заходи – :застава стосовно керівника обласної ради Мангера у розмірі 1 млн 150 тисяч гривень та тримання під вартою стосовно екстрадованого в Україну (з Болгарії) Левіна", -сказав Симоненко.

 

За словами Симоненка, розслідування нападу привернуло увагу Офісу генпрокурора та СБУ до інших правопорушень на Херсонщині – зокрема, це факти корупції, про які говорила Катерина Гандзюк, "тісний зв'язок влади усіх рівнів зі здирниками, рейдерами та іншими представниками злочинного світу".  

 

Тому у січні було проведено спецоперацію в Херсоні і викрито злочинну організацію, учасниками якої виявилися особи, причетні до нападу на Катерину Гандзюк.

 

У вказаному провадженні 13 особам повідомлено про підозру, розслідування цих фактів триває, додав Симоненко.

 

Зі свого боку заступник начальника Департаменту нагляду за спеціальними органами правопорядку Роман Романчук повідомив, помічник-консультанта депутата Херсонської облради Олексій Левін на замовлення голови цієї облради Владислава Мангера розглядав два варіанти нападу на активістку Катерину Гандзюк – переламати руки і ноги, або облити сірчаною кислотою, – за які пропонували різні суми коштів.

 

"З цією метою він (Левін – ред.) запропонував Сергію Торбіну, колишньому працівнику карного розшуку та бійцю Української добровольчої армії за грошову винагороду організувати та здійснити разом з іншими напад на Гандзюк. З метою її залякування було вказано про необхідність переламати їй кістки рук та ніг або облити сірчаною кислотою. За спосіб виконання злочину шляхом перелому було запропоновано 5 тисяч доларів, а за спосіб обливання кислотою – від 2,5 до 3 тисяч доларів", - сказав Романчук.

 

За його словами, на цю пропозицію Торбін погодився, отримав 500 доларів завдатку та залучив ще 4 інших колишніх учасників УДА.

 

Він додав, що група залучених осіб була знайома з Гандзюк, бо та неодноразово надавала їм волонтерську допомогу.

 

Відзначається, що Гандзюк спершу планували побити, а коли це не вдалося (через відсутність зручної нагоди, наявність очевидців і страх бути впізнаними), то вирішили облити її кислотою.

 

За це зловмисники попросили більшу суму, ніж їм пропонували, – 5 тисяч доларів. А коли отримали згоду – перейшли до реалізації злочину.  

 

Очільник СБУ Іван Баканов повідомив, що СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк.

 

"Усі матеріали готові, співробітники СБУ фахово зробили свою роботу й зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, що ця справа буде розглянута першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримують заслужене покарання", -  цитує пресслужба відомства Баканова.

Згідно з повідомленням СБУ, за версією слідства, Мангер підозрюється у тому, що за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, які призвели до її смерті.

 

Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України. Слідчі СБУ повідомили підозрюваним, їхнім захисникам, потерпілим та їхнім представникам про завершення досудового розслідування.

 

Всім сторонам надано доступ до матеріалів слідства. Після того як сторона захисту ознайомиться з матеріалами кримінального провадження, їх буде скеровано до суду для розгляду по суті.

 

 "Ретельний аналіз зв’язків основних фігурантів злочину, вивчення їх зустрічей та співставлення доказів дозволили встановити кінцевого замовника злочину і досудовим розслідуванням встановлено, що це діючий голова Херсонської облради Владислав Мангер", - повідомляє Офіс генпрокурора.

 

 
 
 

 

Як повідомляла УМ, суд заарештував підозрюваного Левіна.

 

24 січня у Болгарії затримали Олексія Левіна (Москаленка). 27 січня суд болгарського міста Бургас відправив його під варту на 40 днів. 22 лютого стало відомо, що обласний суд міста Бургас дозволив екстрадиціюЛевіна до України.

 

 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за три місяці померла у лікарні після багатьох операцій.

 

Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук.

 

6 червня 2019 року, після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.

 

Громадські активісти наполягають, що до вбивства Гандзюк причетні херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук.

 

Олексію Левіну оголосили підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк взимку 2019 року. Та згодом у квітні Генпрокуратура змінила статтю. За версією офіційного слідства, він разом із головою Херсонської облради Владиславом Мангером організував замовлення нанесення тяжких тілесних Гандзюк, що спричинило смерть.