Києво-Печерська і Почаївська лаври будуть в ПЦУ - Епіфаній

08:21, 26.04.2020
Києво-Печерська і Почаївська лаври будуть в ПЦУ - Епіфаній

Предстоятель ПЦУ Епіфаній вірить, що українські святині - Києво-Печерська та Почаївська лаври приєднаються до помісної церкви. (Фото з ФБ-сторінки митрополита Епіфанія)

Предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній вірить в те, що з часом всі православні об’єднаються в автокефальній помісній церкві України.

 

Зокрема, це стосується і Києво-Печерської і Почаївської лавр, які наразі перебувають в оренді у чужої церкви.

 

Як інформує «Україна молода», про це митрополит Епіфаній сказав в суботньому інтерв’ю «Радіо Свобода».

 

Зокрема на питання журналістки про те, коли спливе термін угоди оренди приміщень Києво-Печерської та Почаївської лавр та за яких умов їх можна розірвати в односторонньому порядку предстоятель ПЦУ відповів:

 

«Це вже не залежить від нас. Ці дві національні святині є надбанням українського народу. І Києво-Печерська лавра, і Почаївська лавра знаходяться у віданні української держави. І я вірю в те, що Господь сподобить, що в майбутньому ми будемо всі єдині православні в Україні, будемо складати всю повноту єдиної помісної Української православної церкви. Цей прийде час».

 

За його словами, незалежна, помісна ПЦУ ухвалює рішення, які є корисні для українського народу. І не отримує вказівок з-за кордону.

 

З огляду на пандемію коронавірусу і карантин в Україні митрополит Київський і всієї України зауважив: «І ці випробування якраз показують, що ми повинні мати єдиний центр керування. Так як зараз маємо свою незалежну, визнану помісну ПЦУ, ми ухвалюємо ті рішення, які є корисні для українського народу. Ми не отримуємо якихось вказівок з-за кордону, а ми сідаємо, обговорюємо і приймаємо те, що є корисним. І те, що було ухвалено місяць тому – нас критикували певною мірою (йдеться про проведення богослужінь в режимі онлайн – Ред.), але зараз всі побачили, що церква ухвалила правильні рішення. І це сприяє тому, що у нас зараз немає, слава Богу, захворювань».

 

До речі, наразі саме через карантин процес приєднання нових церковних парафій до ПЦУ призупинено.

 

За словами предстоятеля, зараз ПЦУ налічує понад 7 тисяч парафій на території всієї України, але ця кількість не зростає через карантинні обмеження, пов'язані з пандемією коронавірусу.

 

«Зараз ми намагаємося робити все, щоб не було скупчення людей. І тому на час карантину не буде переходів, не буде зібрань. Бо для того, щоб громада визначилася, потрібно провести загальні збори парафії», - пояснив Епіфаній.

 

Водночас він не став прогнозувати, як може змінитися динаміка переходів до ПЦУ після карантину, під час якого РПЦ в Україні (яка вважає себе УПЦ Московського патріархату) не скасовувала масових богослужінь, на відміну від ПЦУ.

 

«Я думаю, що наші громадяни, наші вірні, є мудрими, вони все проаналізують, що відбувається зараз, і будуть ухвалювати відповідні рішення», - зазначив предстоятель ПЦУ. ​

 

Тому він вважає безвідповідальною позицію «деяких церков», які не припинили богослужіння за участі великої кількості віруючих, зокрема, й на Великдень.

 

«Ми бачимо, що деякі церкви не дослухаються, не дотримуються, навіть не дивлячись на те, що вже бачать, що реально є велика кількість хворих. Це і в Києво-Печерській лаврі, і в інших київських монастирях. І не тільки. Тобто вже це повинно їх спонукати до того, що ситуація є критичною. Поки не було хворих, наприклад, якщо ми візьмемо лютий, коли це було далеко, нас не стосувалося, то і ставилися несерйозно до цього питання. А коли хворіють священнослужителі, і навіть вже зафіксовані перші смерті, але ми бачимо, що деякі ієрархи церков знову закликали приходити на Пасху стояти на вулиці, брати участь в освяченні пасок, я як предстоятель ПЦУ закликаю всіх православних християн утриматися на цей час, бути відповідальними до своїх ближніх, проявляти до них любов», - сказав Епіфаній.

 

Зауважимо, що раніше митрополит Епіфаній вже казав, що вірить у диво і прогнозував, що «Господь створить такі умови, що всі святині українського народу  будуть  належати помісній церкві». 

 

Як повідомляла «УМ», Православна церква України на чолі з предстоятелем Епіфанієм витратила на благодійність кошти, пожертвувані їй на оплату чартерного рейсу для доставки Благодатного вогню з Єрусалиму.

 

Тим не менше, Благодатний вогонь доставили для ПЦУ безкоштовно у світлу неділю Воскресіння Христового, 19 квітня.

 

Також ПЦУ радить у поминальні дні не ходити на кладовища, щоб не наражати себе на небезпеку, а надсилати помісній церкві записки з проханням про поминанння онлайн.