«Пакуйте ромів»: мер Івано-Франківська Марцінків втрапив у расовий скандал

22:02, 22.04.2020
«Пакуйте ромів»: мер Івано-Франківська Марцінків втрапив у расовий скандал

Ромські громадські організації обурені розпорядженням мера Марцінківа "пакувати" ромів.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків не лише наразився на гостру критику, але й став фігурантом кримінального провадження за фактом заклику до примусового переміщення ромів на Закарпаття.

 

Сталося це через зневажливе ставлення міського голови до осіб ромської національності, які перебували в Івано-Франківську і не хотіли його залишати.

 

Про це повідомляє «Україна молода» в середу.

 

Зокрема, під час щотижневої наради 21 квітня Руслан Марцінків обурився, чому роми досі у Франківську. Мовляв, раніше мер нібито давав доручення правоохоронцям «пакувати ромів» і вивозити на Закарпаття.

 

«Цигани, ні, правильніше - особи ромської національності. Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?», - обурився мер Франківська.

 

Тоді як начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло повідомив, що 12 людей відмовилося їхати, а ще 10 ромів на кордоні передали закарпатській поліції.

 

Тоді пан Марцінків сказав, що «треба зробити другу ходку» і доручив вирішити це питання до наступного вівторка. Також мер порадив правоохоронцям «запакувати» людей ромської національності.

 

Водночас, представникам благодійної організації "Ромський жіночий фонд "Чіріклі" в мерії Франківська повідомили, що офіційного розпорядження "вивозити ромів" не було і, можливо, "пан мер неправильно висловився під час наради".

 

Утім, ромські громадські організації звернулися до влади через розпорядження Марцінківа "пакувати" ромів та вивозити їх на Закарпаття. Правозахисники вважають, що такі висловлювання можуть спричинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі, а також порушують законодавство. 

 

У МВС повідомили, що засуджують дискримінаційні вислови Марцінківа щодо ромів: «Неприпустимо ділити наших громадян за етнічною ознакою. Міський голова не має права і не буде давати незаконні вказівки поліції щодо поводження з особами різних національностей. Перед законом всі рівні!».

 

Мер також потрапив під критику активістів та посольства США в Україні через слова про ромів: «Ми глибоко стурбовані повідомленнями про дискримінацію та утиски ромів з боку міського голови Івано-Франківська. Ми закликаємо українських посадовців виступити проти нетерпимості та забезпечити захист прав людини».

Після цього заяви Марцінківа щодо ромів, як неприпустимі, гостро розкритикував міністр МВС Арсен Аваков

 

«Позиція міського голови є неприпустимою! Національна поліція – не каральна машина, пане голово, Україна – не «совок», Франківськ – не князівство!», - написав  Аваков у Twitter в середу ввечері.

 

Керівник МВС повідомив, що за фактом заклику до примусового переміщення людей в Івано-Франківську стосовно Марцінківа відкрито кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності).