Ворошиловоград у певні дати: окупанти "дали" другу назву Луганську

13:22, 17.04.2020
Ворошиловоград у певні дати: окупанти "дали" другу назву Луганську

Ворошилов брав участь у репресіях часів правління Сталіна.

Леонід Пасічник – ватажок так званої ЛНР, яку підтримує Росія, вирішив перейменувати Луганськ.

 

Відповідний указ оприлюднили сепаратистські сайти.

 

У ньому рекомендується використовувати назву Ворошиловград поряд з Луганськом в певні дати. А саме: 9 Травня, 22 червня і 14 лютого – в День визволення Луганська від німецько-фашистських загарбників.

 


Бойовики перейменували Луганськ

Ситуацію прокоментував на своїй сторінці в Facebook луганчанин, журналіст "Радіо Свобода" Андрій Діхтяренко.

 

"Я б ще запропонував пів року жити як Ворошиловград, а пів року як Луганськ. Урочисто міняти назву міста – в ті ж дні, що й переведення годинників на зимовий і літній час. І щоб завели якісь веселі ритуали. Наприклад, у Ворошиловграді нехай буде дозволена Компартія ЛНР, і щоб місцеві жителі бігали по вулицях і били російських монархістів. А в Луганську – навпаки", – написав він.

 

Нагадаємо, Луганськ називався Ворошиловградом в 1935-1958 і 1970-1990 роках на честь радянського військового і політичного діяча, першого маршала СРСР Климента Ворошилова.

 

Ворошилов брав участь у репресіях часів правління Сталіна. Зокрема, він брав участь в розгляді так званих розстрільних списків – переліків осіб, репресованих за санкцією членів Політбюро.

 

Підписи в списках означали винесення обвинувального вироку. Підпис Ворошилова був на 185 списках, за якими були засуджені і розстріляні понад 18 тисяч осіб.

 

У його рідному Лисичанську Луганської області за радянських часів був встановлений бюст після присвоєння Ворошилову другої зірки Героя СРСР.

 

Бюст демонтували 13 листопада 2015 року в рамках закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарного режимів і заборону пропаганди їх символіки”.