Королева Єлизавета ІІ: «Великдень нам зараз потрібен як ніколи»

08:19, 12.04.2020
Королева Єлизавета ІІ: «Великдень нам зараз потрібен як ніколи»

Королева Єлизавета ІІ виголосила своє звернення з Віндзорського палацу.

Королева Великої Британії Єлизавета II звернулася до нації з пасхальним посланням в ніч на неділю, 12 квітня. Адже саме цього дня католики святкують Великдень.

 

Головним гаслом промови стали слова королеви: «Коронавірус нас не переможе!».

 

Єлизавета ІІ зазначила, що хоча для багатьох у цьому році святкування здаватиметься незвичним, утім, «Великдень нам зараз потрібен як ніколи».

 

Королева виголосила своє звернення з Віндзорського палацу на тлі страшної епідемії, яка спалахнула у Британії та забрала майже 10 тисяч життів її жителів.

 

Єлизавета ІІ нагадала британцям про великодню традицію запалювати свічки: «Здається, що свічки вміють знаходити спільну мову з будь-якою культурою і людьми всіх віросповідань і без таких. Їх запалюють на святкових тортах і на честь сімейних річниць, коли ми з радістю збираємося навколо джерела світла. Воно об'єднує нас».

 

Британські ЗМІ відзначають, що, наскільки відомо, це перше пасхальне послання королеви своєму народові.

 

У промові Єлизавети II міститься два важливих меседжи:

 

1. Нинішній Великдень буде важким, але, дотримуючись соціальної дистанції, ми убезпечимо одне одного;

2. Загальне християнське послання надії і підбадьорення.

 

Зауважимо, що тиждень тому, королева Великої Британії у своєму зверненні до нації  заявила, що країна "доб'ється успіху" в своїй боротьбі з пандемією коронавірусу.

 

Це була її п’ята спеціальна промова за весь 68-річний період правління, не враховуючи новорічних звернень. Королева подякувала людям за дотримання розпорядження уряду залишатися вдома, і похвалила тих, хто "збирається разом, щоб допомагати іншим".

 

До цього Єлизавета II виступала зі спеціальними промовами лише чотири рази: під час війни у Перській затоці, після смерті принцеси Діани і королеви-матері, а також на діамантовий ювілей свого правління.

 

Зауважимо, що в Україні 12 квітня святкують Вербну неділю, але усі церковні служби проходитимуть онлайн.