Вербна неділя 2020: святкуємо онлайн

03:12, 12.04.2020
Вербна неділя 2020: святкуємо онлайн

Зі святом Вербної неділі пов'язано багато давніх традицій, звичаїв і заборон. (Фото ПЦУ)

Вхід Господній в Єрусалим або Вербна неділя є одним з найважливіших християнських свят, яке відзначається за тиждень до Великодня.

 

Православні відзначають Вербну неділю 12 квітня 2020 року. Католики в цей день відзначають Великдень. Утім, цього року всі служби доведеться дивитися онлайн.

 

Це пов’язано із карантинними обмеженнями, тому парафіяни не зможуть зібратися на спільне освячення вербової лози у Вербну неділю. В храмах допускається присутність не більше десяти чоловік (як правило, це будуть священики), а від спільного освячення верби вирішили відмовитися, нагадує «Україна молода».

 

Президент Володимир Зеленський поспілкувався з главами церков усіх конфесій і закликав їх проводити богослужіння без присутності вірян, аби не створювати скупчення людей і тим самим не сприяти поширенню коронавірусу.

 

Вірян закликали брати участь у богослужіннях як на Вербну неділю, так і на Великдень, перебуваючи вдома, тобто завдяки онлайнтрансляції.

 

Напередодні предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній закликав православних допомагати ближнім в складні часи пандемії та залишатися вдома на великодні свята.

 

«Один з найбільш відповідальних способів нашої допомоги (ближнім – ред.) зараз – це залишатися вдома, у самообмеженні», - наголосив митрополит.

 

І зазначив, що на жаль, через карантинні обмеження парафіяни не можуть зібратися на спільне освячення вербової лози у Вербну неділю, проте священнослужителі Православної церкви України будуть в молитві поруч з кожним віруючим.

 

Предстоятель ПЦУ вважає, що віряни повинні долучатися до богослужіння у передвеликодні дні і на сам Великдень через трансляції, залишаючись вдома.

 

У свою чергу, глава УГКЦ блаженніший Святослав розповів, що через пандемію коронавірусу церква вирішила відмовитися від низки зобов'язань для вірян. Зокрема, й від обов'язку щонеділі приходити на службу Божу до храму. Він також просить не приносити вербу і паски до храму.

 

Зі святом Вербної неділі пов'язано багато давніх традицій, звичаїв і заборон. Головною традицією цього свята завжди було освячення гілочок верби. Для цього парафіяни йдуть на ранкову службу в церкву, а потім приносять ці гілочки в будинок, щоб захистити його від бід, злиднів і зберегти добробут в родині.

 

З гілочками верби пов'язана давня традиція. Освяченими прутиками злегка б'ють один одного зі словами: "Не я б'ю - верба б'є! Верба хлест – б'є до сліз!". Вважається, що удари вербою у свято захищають від пристріту і псування.

 

Вербні нирки вважаються талісманом, які можуть додати чоловікам силу, а жінкам лікують безпліддя. У відварі вербових нирок купали маленьких дітей, щоб зняти жар.

 

Що можна робити

Це свято вважається сімейним, тому провести його потрібно в колі близьких. Також обов'язково потрібно освятити гілочки верби, які треба зірвати рано-вранці, до сходу сонця. Освячені гілочки ставлять у будинку біля ікон та зберігають протягом року.

 

У цей день можна пересаджувати кімнатні рослини й вважається, що вони будуть відмінно рости та приносити фінансове щастя.

 

Що заборонено робити

 

Не можна виконувати фізичну роботу, шити, в'язати, вишивати, займатися прибиранням і пранням

 

Всі страви потрібно приготувати заздалегідь, через те, що кухонні клопоти теж під забороною

 

Не можна сваритися і допускати негативні думки, не можна відмовляти у проханні

 

Не можна розчісувати волосся. Напередодні свята потрібно розчесати волосся і кілька волосинок опустити у воду, щоб позбутися від головного болю. На свято цією водою полити водою вербу і сказати: "Вода, лийся на землю разом з головним болем".