Штраф на 17 тисяч: суди не карають українців за порушення карантину

22:02, 07.04.2020
Штраф на 17 тисяч: суди не карають українців за порушення карантину

Суди не пристають на аргументи поліції щодо порушень українцями карантину. (Фото Нацполіції)

Українські суди переважно відмовляються штрафувати українців за порушення карантину станом на 6 квітня. Так, у 90% випадків судді відмовилися підтримати поліцію і не притягнули українців до адміністративної відповідальності.

 

Зокрема, лише у 32 випадках із 420 суди підтримали поліцію та оштрафували українців за порушення правил карантину.

 

Цю статистику засвідчує аналіз адвокатського об'єднання OK Legal, оприлюднений у вівторок.

 

Зокрема, адвокати порахували, що станом на 6 квітня в Єдиний державний реєстр судових рішень було внесено 402 постанови судів про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину.

 

З них:

 

212 постановами – матеріали справи повернуто до відділів поліції ГУНП для доопрацювання, оскільки протоколи про адміністративне правопорушення не відповідали вимогам Кодексу України про адмінпорушення;

 

10 постановами – матеріали справи направлені за належною підсудністю. 

 

106 постановами – закрито провадження по справі стосовно особи у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення або в зв`язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення

 

7 постановами – закрито провадження у зв`язку з малозначністю скоєного правопорушення.

 

10 постановами – осіб звільнено від адміністративної відповідальності за малозначністю, обмежившись усним зауваженням, закривши провадження в справі.

 

32 постановами – осіб визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення.

 

Як повідомляла «УМ», президент України Зеленський закликає українців не перетворюватися на  ображених дітей, яким заборонили їсти морозиво і вважає санкції за порушення правил карантину (від 17 тисяч гривень) набагато нижчими, ніж в країнах ЄС.

 

Партія «Європейська солідарність» заявила, що влада має не боротися з людьми, а захищати їх під час карантину. Тому встановлений розмір штрафів за порушення карантину в розмірі 17 тисяч гривень є неадекватним. «Боротися потрібно з вірусом, а не з людьми», - наголошують у «ЄС».