Хомчак: в ЗСУ скоротять 17 генеральських посад

10:22, 02.04.2020
Хомчак: в ЗСУ скоротять 17 генеральських посад

З ГШ також подали пропозицію: “за особливі військові заслуги перед Україною присвоювати найвище генеральське звання — генерал армії України“.

Під час управлінської реформи в ЗСУ кількість генеральських посад в армії не збільшується, а скорочується.

 

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак в інтерв’ю виданню “АрміяInform”.

 

“Передбачаю, що наразі здивую багатьох наших критиків. У процесі нинішньої реформи в нашому війську скорочується 17 (!) генеральських посад“, – заявив генерал-лейтенант Хомчак.

 

“У підпорядкування Генерального штабу від Міноборони передано понад сотню військових частин та установ, зокрема частини медичного забезпечення, квартирно-експлуатаційні відділи та частково заклади військової освіти. Триває лише перший етап розмежування завдань між Міністерством оборони та Збройними силами. Планується передача ще певної кількості частин та установ від Міноборони до Генштабу”, – розповів головнокомандувач.

 

Він також описав проєкт щодо запровадження звання “бригадний генерал” та інших генеральських звань натовського зразка.

 

“До Верховної Ради подано законопроєкт про реформу генеральських звань. Отже, звання «бригадний генерал», або однозірковий, запровадять після того, як відповідний проєкт схвалять народні депутати.

 

Розповім, що ми — військові — пропонуємо у цьому контексті. Але спочатку — про систему звань у країнах НАТО. У них є однозірковий генерал (бригадний), двозірковий, тризірковий, чотиризірковий, або повний генерал. У більшості держав Альянсу, але не в усіх, двозірковий генерал — це генерал-майор, тризірковий генерал в іноземних колег — це генерал-лейтенант. Але, наприклад, Польща має національні особливості системи звань: Generał brygady, Generał dywizji, Generał broni, Generał і Marszałek Polski…

 

Ми запропонували нашим законотворцям запровадити генеральські звання з національними особливостями, а саме: однозірковий, як у НАТО, бригадний генерал, двозірковий — генерал-хорунжий, тризірковий — генерал-поручник, і чотиризірковий-генерал. На жаль, не всі депутати до військових готові дослухатися, але ми продовжуємо переконувати: ця пропозиція базується як на нашій історичній спадщині, так і на світовій практиці”, – пояснив Хомчак.

 

За його словами, з ГШ також подали пропозицію: “за особливі військові заслуги перед Україною присвоювати найвище генеральське звання — генерал армії України“.

 

“Бригадні генерали у нас будуть на тих посадах, на яких нині однозіркові генерали. Дехто помилково вважає, що генеральське звання присвоюватимуть комбригам”, – пояснив головнокомандувач.

 

Руслан Хомчак також у контексті реформи зазначив, що “Генеральний штаб повинен мати більше повноважень з питань фінансового забезпечення, управління кар’єрою офіцерського складу, підготовки фахівців первинних офіцерських посад, і це наступний етап розподілу завдань між Міністерством оборони та Збройними силами”.

 

“Збільшення повноважень з питань фінансового забезпечення означає не перетягування бюджету до сфери управління Генштабу, як хтось, передбачаю, трактуватиме, йдеться про прямий та ефективний розподіл фінансових ресурсів, зокрема і про те, щоб командир частини мав повноваження щодо розподілу і використання коштів. Він краще знає і розуміє проблеми своєї військової частини: і де треба зосередити зусилля, і куди спрямувати фінансовий ресурс. Водночас надважливим є не лише право розпоряджатися фінансовим ресурсом, а також і те, наскільки ефективно та відповідально його використовують командири частин та установ”, – сказав генерал Хомчак.

 

Нагадаємо, минулого тижня президент своїм указом розділив посади НГШ і головнокомандувача ЗСУ.