Українські туристи з Балі відмовляються йти на карантин

10:05, 30.03.2020
Українські туристи з Балі відмовляються йти на карантин

Пасажири заявили, що вони готові пройти обстеження і тести за свої гроші, щоб довести, що вони не хворі на коронавірус.

Українські туристи, які прилетіли з Балі чартерним рейсом PQ398, заявляють, що їх не попереджали про обов'язкову обсервацію в Україні, а тепер пропонують платну, хоча можна пройти її і безкоштовно в готелі "Козацький" у центрі Києва. .

 

Відповідну заяву одного з пасажирів на відео, виклав адвокат Масі Найєм.

 

Пасажир Тарас Гончаренко заявив, що чартер вони оплатили самостійно – і при покупці квитків ніхто не розповів про те, що вони будуть на обсервації, а тепер їм рекомендують обсервацію у двох готелях "за 380 євро" і в одному готелі можна безкоштовно.

 

За словами чоловіка, в літаку залишилося 130 осіб зі 180-ти, є діти і люди похилого віку. Води і їжі немає, повітря "зовсім небагато", одяг і багаж – на злітній смузі.

 

Пасажири заявили, що вони готові пройти обстеження і тести за свої гроші, щоб довести, що вони не хворі на коронавірус.

 

"Літак прилетів з Балі. Приземлився в Києві. На борту 15 дітей. Але громадян України не випускають з літака. Всіх не випускають. Умова? Підписання певного документа, в якому йдеться про те, що все повідомлені про причини і характер обсервації, про наслідки недотримання режиму і т. д.  Але... Ніхто не відповідає на запитання, не виконує ті умови, під якими просять підписатися. Заборонили знімати будь-які відео з літака. Адвоката до них не пускають (бо це карантинна зона... Конституція не працює під час карантину?). Туалети перестали працювати, їх закрили. Води немає – закінчилася. Проблема в комунікації. Людям можна усе пояснити. А не кинути на амбразуру командира і бортпровідника", - сказав Масі Найєм.

 
 
 
 
 
 

Нагадаєсо, увечері 26 березня президент Володимир Зеленський заявив, що до кінця дня 27 березня кордон України буде закрито цілковито – і далі про українців, які залишаться поза її межами, будуть піклуватися дипломати.

 

Після цього було кілька спецрейсів, а на західному кордоні утворилися черги з охочих повернутися в Україну.

 

Увечері 29 березня Кабінет міністрів ухвалив рішення про обов’язковість обсервації для тих українців, які повертаються з-за кордону.