У Вінниці попрощались з кіборгом Дмитром Фірсовим

10:36, 10.03.2020
У Вінниці попрощались з кіборгом Дмитром Фірсовим

Дмитра Фірсова поховали на Алеї Слави Центрального кладовища Вінниці.

“Небо плаче за героєм” – писали сьогодні в соцмережах вінничани.

 

Ще задовго до 11-ї години біля Будинку офіцерів збиралися бойові побратими загиблого кіборга Дмитра Фірсова, лейтенанта 93-ї механізованої бригади “Холодний Яр”.

 

Про це пише "Новинарня".

 

З’їхалися на похорон чи не зі всієї України. День 9 березня у Вінниці оголосили Днем жалоби.

 

"

Діма б сміявся з цього урочистого вшанування. Він спокійно ставився до такого. Казав: “Та хай собі, якщо їм подобається”. А сам завжди діяв. Не міг просто сидіти на місці. Відвага в нього межувала з якоюсь безбашенністю", – говорить командир механізованої роти 93 омбр Олександр Борщ.

 

                                                                     Дмитро Фірсов. Фото: 93 омбр

 

 

Коли воювали біля Донецького аеропорту, на позиції “Мурашник”, Дмитро показував друзям одну з багатоповерхівок: “Бачиш той будинок? А той поверх? А бачиш той балкон? То балкон моєї квартири”.

 

Жартував, що раніше він жив біля аеропорту, а тепер живе біля свого дому. І що тільки-но ремонт зробив у квартирі, як почалася війна.

 

Дмитро Фірсов пішов воювати проти окупантів із 2014 року. Спершу – в батальйон “Донбас”, згодом – у 93-тю бригаду.

 

За словами командира, вони ще з 2014 року стали друзями:

 

"У нас утворився такий собі кістяк у відділенні. Ми разом ходили у розвідку, бо абсолютно довіряли одне одному. Навіть пізніше, коли вже я був командиром роти, а Дмитро – командиром відділення, разом пішли. Звісно, це неправильно, але ми не хотіли посилати новачків. Підірвалися на міні, наш Андрій загинув на місці, мене важко поранило, і Дмитра поранило. То він на колінах, бо мав поранення в ногу, тягнув мене до своїх. А я знав, де міни, то показував дорогу",- розповів командир.

 

 

Дехто з побратимів просять не розпитувати їх про Фірса. Адже їм дуже важко не те що говорити, а просто усвідомити, що Дмитра вже немає з ними.

 

"Можна сказати, що я переконав Діму перевезти родину до Вінниці. Адже в нас із дев’яти сімей учасників бойових дій майже всі отримали власні квартири, – зауважує Андрій Грачов, який воював разом із Дмитром Фірсовим, а зараз працює у Департаменті соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації. – Діма теж мав отримати. Тепер житло будуть оформляти на його сина. Думаю, навіть бюрократична тяганина затягнеться не більше, ніж на рік. У Вінниці система підтримки УБД поставлена найкраще в Україні. І родина Фірсових буде під нашим захистом і опікою, – стверджує Грачов.

 

 

Загиблого лейтенанта ЗСУ Дмитра Фірсова відспівали в Будинку офіцерів. Поховали його на Алеї Слави Центрального кладовища Вінниці. На кладовищі не могли стримати сліз навіть наймужніші чоловіки. Під час церемонії прощання звучав салют, і гасло “Слава Україні! Героям слава!” розлетілося Вінницею голосами сотні захисників.

 

 

Як повідомляла УМ, 40-річний командир взводу механізованого батальйону 93 омбр Дмитро Фірсов “Фірс” загинув унаслідок підриву БМП під час виконання бойового завдання поблизу села Кримське (Новоайдарський район Луганської області), ще троє військових зазнали мінно-вибухових травм.

 

6 березня поблизу Кримського на Луганщині внаслідок підриву БМП на невідомому вибуховому пристрої загинув один військовослужбовець. Ще троє військових отримали мінно-вибухові травми та були евакуйовані до шпиталю.

 

На початку березня на Луганщині загинуло двоє захисників України: 1 березня від ракетного обстрілу поблизу села Нижньотепле Станично-Луганського району загинув сержант 46 одшбр Сергій Руських, а вже 3 березня від обстрілу на Луганському напрямку загинув старший сержант 58 омпбр імені гетьмана Виговського Володимир Черненко.

 

  •