Політв’язень Мустафаєв заявляє, що у Росії його морять голодом і не пускають у душ

16:39, 03.03.2020
Політв’язень Мустафаєв заявляє, що у Росії його морять голодом і не пускають у душ

Кримчанин Сервер Мустафаєв, якого окупанти Криму затримали у "справі Хізб ут-Тахрір", скаржиться на порушення його прав та неналежні умови тримання в СІЗО у Ростові-на-Дону (Росія).

 

Про це повідомила повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова з посиланням на лист Сервера Мустафаєва

 

"Незаконно утримуваний громадянин України Сервер Мустафаєв скаржиться на систематичне порушення права на справедливий суд та неналежні умови тримання в місцях несвободи. Зокрема, він повідомляє про систематичне позбавлення права на захист та належну підготовку до судового процесу через надмірну частоту проведення засідань,- написала вона.

 

Також Сервер Мустафаєв скаржиться на неналежні умови тримання в "ФКУ СИЗО 1 УФСИН России по Ростовской области", а саме ненадання медичної допомоги, обмеження в отриманні посилок, позбавлення можливості приймати душ, здійснювати прогулянки на свіжому повітрі.

 

"Крім того, наш співгромадянин скаржиться на відсутність належного харчування, яке відповідало б міжнародним стандартам. За його словами, під час переміщення громадян України зі слідчого ізолятора до суду їм не надаються харчові продукти належної якості, що фактично призводить до вимушеного голодування",- зазначила Денисова.

 

У своєму зверненні Мустафаєв наголосив, що суд під час засідань не реагує на неодноразові клопотання громадян України Сервера Зекірьяєва і Тимура Ібрагімова про надання їм медичної допомоги через погіршення стану здоров’я".

 
 
 
 
 
 

Людмила Денісова вимагає від уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової відреагувати на цю інформацію та сприяти забезпеченню громадянам України умов тримання, згідно з міжнародними стандартами, а також провести медичне обстеження Серверу Зекірьяєву і Тимуру Ібрагімову та надати їм кваліфіковану лікарську допомогу.

 

Українська омбудсмен просить представників міжнародних правозахисних організацій та дипкорпусу відвідувати судові засідання, аби не допустити порушення прав на справедливий суд, що гарантовано статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

Як повідомляла УМ, 21 травня 2018 р. у Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та кримського татарина Едема Смаїлова. Звинувачення проти них об’єднали з гучною бахчисарайською справою «Хізб ут-Тахрір».

 
За останні два роки поплічники Кремля провели незаконні обшуки у п’яти мусульманських сім’ях, затримавши п’ятьох кримських татар, яких звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». 
 
 
Ще шестеро кримських татар були взяті під варту в жовтні 2017 року. Всі вони — жителі міста Бахчисарай: Сервер Зекір’яєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, а також Ернес Аметов.
 
Як відомо, на території Російської Федерації діяльність міжнародної ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір» потрапила під заборону, хоча на території США, а також країн Європи їхня діяльність є легальною.
 
А ось для російських силовиків заборона на дію мирного зібрання громадян стала додатковою можливістю заарештовувати невгодних та кидати їх до тюремних катівень.