В Україні розкодують телеканали 16 березня

09:35, 01.03.2020
В Україні розкодують телеканали 16 березня

Українські телеканали, які нещодавно закодували і зробили платними для користувачів супутникових тарілок, знову стануть доступними для українців з 16 березня.

 

Про це повідомляє пресслужба президента України.

 

Відповідний компроміс узгодили президент Володимир Зеленський і представники чотирьох найбільших медійних груп України під час зустрічі цими днями.

 

«Глава держави та представники медіагруп дійшли згоди до 16 березня 2020 року забезпечити запуск незакодованих супутникових міжнародних версій своїх загальнонаціональних телеканалів і таким чином знову зробити телебачення доступним для українських громадян», - йдеться у повідомленні.

 

Зокрема, вказані міжнародні версії каналів мають бути максимально наближені до версій для внутрішнього споживача.

 

 

«Ми вас дуже просимо, щоб це була виважена міжнародна версія і з пріоритетним контентом», - заявив під час зустрічі Володимир Зеленський.

 

І наголосив представникам каналів, що це питання стосується не лише бізнесу, а й стратегічного захисту інформаційної безпеки України. Адже через кодування сигналу не всі українці можуть вільно переглядати понад 20 головних телеканалів.

 

«Ми маємо просто безліч листів і тисячі дзвінків у офіс президента з тим, що українці не можуть отримати цей сигнал через кодування і не мають можливості дивитися українські телеканали. Особливо це стосується регіону вздовж контактної лінії та тимчасово окупованих територій», – зазначив Зеленський.

 

За його словами, внаслідок цього альтернативою закодованим каналам т стало російське телебачення.

 

«Ми приїхали туди, побачили, що і російське радіомовлення, і телебачення є не лише на тимчасово окупованих територіях. Воно має дуже потужний сигнал і на контрольованих територіях. Крім того, тоді вони «глушили» наш сигнал військовою апаратурою. А зараз, мені здається, навіть не потрібно використовувати технічні засоби та гроші, щоб глушити, – ви самі відключилися», – заявив Зеленський.

 

Президент наголосив, що РНБО може своїм рішенням запровадити мораторій на кодування, але це не вирішить усіх проблем.

 

Для комплексного вирішення проблеми з доступом українців до інформації глава держави запропонував провайдеру ефірного цифрового телебачення «ЗЕОНБУД» до 4 березня 2020 року вжити заходів для зміни модуляції сигналу. Це розширить покриття цифровим телебаченням на території держави та полегшить доступ населення до телемовлення.

 

Також «ЗЕОНБУД» до 1 травня 2020 року має забезпечити встановлення цифрових передавачів у 47 населених пунктах України відповідно до раніше взятих зобов’язань. Крім того, оператор повинен модернізувати наявні антенно-фідерні системи для всіх прикордонних територій.

 

Оператори супутникового мовлення Xtra TV та Viasat мають розробити соціальні пакети супутникового телебачення з мінімальною абонплатою для соціально незахищених верств населення. Таким чином ці громадяни отримають можливість переглядати закодовані телеканали.

 

Учасники зустрічі домовилися залучити РНБО для координації зусиль з медіагрупами щодо боротьби з порушеннями авторського права. Відповідальним за виконання домовленостей Володимир Зеленський призначив секретаря РНБО Олексія Данілова.

 

Як повідомляла «УМ», 29 січня чотири провідні телегрупи − StarLightMedia, 1+1 media, «Медіа Група Україна» й InterMediaGroup закодували супутниковий сигнал своїх 22 розважальних телеканалів.

 

Власники телеканалів вважали, що їхня продукція має бути доступною глядачам виключно за гроші, як це відбувається у країнах Європи. Для телекомпаній їхня діяльність - це бізнес, тому вони хочуть отримувати плату за надання можливості дивитися їхні програми.

 

Донедавна супутникові антени стояли у 4,4 млн помешкань українців. Лише близько 4% з них отримували сигнал і могли переглядати телеканали легально.

 

На ринку багато років працюють оператори супутникового телебачення, які продають пакети ТБ із кількома сотнями телеканалів, у тому числі українських, але вони, фактично, «по-піратськи» використовували супутниковий сигнал.

 

До переліку закодованих потрапили найрейтинговіші канали, кінцевими власниками яких є компанії, пов'язані із Ігорем Коломойським, Дмитром Фірташем, Віктором Пінчуком та Рінатом Ахметовим.

 

Загалом їх 24, серед них - 1+1, Інтер, СТБ, ICTV, Новий канал, ТРК Україна, ТЕТ, НТН. У переліку платних також - розважальні, пізнавальні та дитячі канали.

 

Близько 40 українських каналів залишились у відкритому доступі. Серед них, зокрема, суспільний мовник UA Перший, державні канали Рада і Культура, регіональні канали, а також інформаційні: Прямий, 5 канал, Еспресо ТБ, NewsOne, 112 канал, ZIK.