Військову Яну Червону посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького

14:36, 07.04.2019
Військову Яну Червону посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького

(FACEBOOK ЯНИ ЧЕРВОНОЇ)

Президент Петро Порошенко посмертно нагородив загиблу на фронті військову Яну Червону орденом Богдана Хмельницького 3 ступеня.

 

Про це йдеться в указі президента від 6 квітня.

 

"За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня старшого солдата Червону Яну", — ідеться у тексті указу.

 

Як повідомляла УМ, Кулеметниця батальйону "Донбас" Яна Червона загинула від снаряду російських окупантів разом iз побратимом із Бахмута Олександром Милютіним 2 квітня. Пряме влучення міни в бліндаж.

 
 
Пригадуючи Яну, однополчани говорять про її неперевершений оптимізм і тонку інтуїцію, яка допомагала жінці передчувати лихо. Завдяки цій унікальній якості вона отримала позивний "Відьма" і не раз рятувала від смерті побратимів. 
 
 
У 2013-2014 роках Яна Червона була активною учасницею харківського Євромайдану, з початком війни долучилася до волонтерського руху. Після двох років волонтерства, у 2016 році, вона почала служити. 
 
Прощання зі старшим солдатом Яною Червоною відбулося біля пам’ятника Тарасу Шевченку, який давно став знаковим місцем для патріотів Харкова.