Окупанти Криму заблокували Українську правду та ще 11 сайтів з Києва

12:49, 06.04.2019
Окупанти Криму заблокували Українську правду та ще 11 сайтів з Києва

(фото з сайту crimeahrg.org)

Окупанти в анексованому Криму масово блокують українські сайти, серед них 12 інформаційних ресурсів і дві соцмережі.

 

Про це свідчать дані моніторингу Кримської правозахисної групи, проведеного в лютому-березні цього року, пише УНІАН

 

Правоохоронці перевірили доступність 34 українських сайтів з 10 різних кримських провайдерів в дев'яти населених пунктах півострова.

 

Моніторинг показав, що 12 сайтів із загального списку блокують всі 10 провайдерів: "Чорноморська телерадіокомпанія", "Цензор.нет", "След.нет", "5 канал", "15 хвилин", "Фокус", "Депо", "Українська правда", "РБК", "Укрінформ", "Главком", "Uainfo". Крім того, всі десять провайдерів повністю блокують доступ до соціальних мереж Лінкедін і Телеграм.

 

Сайти "Главное" і "Громадське радіо" - блокують 9 із 10 провайдерів.

 

Сама "гостра" ситуація спостерігається в Сімферополі. Місцевий провайдер "Мечта" блокує 31 сайт з 34, що беруть участь у моніторингу.

 

Відзначається, що всього кілька сайтів заблоковані з посиланням на вимоги Роскомнагляду. В основному, з сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис "Помилка 404". При цьому провайдери в Криму блокують навіть ті сайти, які не внесені в реєстр заборонених в Росії, оскільки у законодавстві РФ немає підстав для обмеження доступу до таких ресурсів.

 

"У порівнянні з попереднім моніторингом КПГ, ситуація погіршилася для сайту "Uainfo". У грудні 2018 року цей сайт блокували 5 провайдерів з 8. У березні 2019 року його блокують всі 10 досліджених провайдерів. До списку частково заблокованих сайтів додався також сайт 112 каналу, його блокує 1 з 10 досліджених провайдерів. Три провайдери стали блокувати більше сайтів, ніж у листопаді минулого року. Водночас у трьох інших провайдерів кількість заблокованих сайтів знизилася", - пишуть правозахисники.

 

"Блокування українських ЗМІ в Криму, у поєднані з розпалюванням ненависті до українців, дають можливість більш ефективно впливати на свідомість молодих людей призовного віку. При цьому мілітаризація свідомості, розпалювання ненависті і блокування альтернативних джерел інформації використовуються РФ для вчинення військового злочину — призову жителів Криму до армії держави-окупанта, а також для пропаганди добровільного вступу до армії держави-окупанта. Необґрунтоване обмеження доступу до інформації є грубим порушенням фундаментальних прав людини", - зазначають правозахисники.