Батько полоненого моряка Андрія Драча помер, не дочекавшись сина

19:53, 05.04.2019
Батько полоненого моряка Андрія Драча помер, не дочекавшись сина

Леонід Драч (фото: Альона Сивак)

Леонід Драч, батько одного з захопленого в Азові моряків, що нині незаконно утримується в Росії, помер в ніч на 5 квітня в селі Городок Іллінецького району Вінницької області.
 
Після операції, яку він переніс незадовго до захоплення сина, в чоловіка не витримало серце.
 
Про це повідомила "Новинарня" з посиланням на волонтерку Військово-морських сил України Альону Сивак.
 
"Незадовго до того, як відбувся похід наших військових кораблів з Одеси через Керченську протоку він переніс операцію на серці. І ось це болить, що батько не дочекався сина з полону", - повідомила вона.
 
Леонід Драч з фотографією сина
 
Дружина Леоніда Драча - і мама 25-річного старшого лейтенанта Андрія - зараз служить у ЗСУ, передає "33 канал". Минулого року на День незалежності він одружився в Одесі, де проходив службу, із дівчиною Оксаною. До арешту служив там та наймав квартиру.
 
Саме Андрій Драч із іншими курсантами заспівав Гімн України, коли навчався у Військово-морській академії у Севастополі. Під час окупації Криму курсантам запропонували присягнути Росії і перейти туди на службу.
 
Як відомо, так вчинила більшість їхніх викладачів із високими званнями. Але Андрій та інша група курсантів у відповідь на підняття російського прапора заспівали Гімн України.
 
Не згодившись з окупацією, вони перевелись довчатись до Одеської академії.
 
Андрій Драч
 
Якраз перед арештом батькові Андрія Леоніду Драчу зробили операцію на серці. Андрій ще встиг забрати його із кардіоцентру у Вінниці.
 
Як відомо, після захоплення ФСБ в Азові Андрій Драч заявив, як і інші українські моряки, що він є військовополоненим, тому інших свідчень не дає.
 
Під час суду в лютому Андрій передав коротку записку батькові.
 
"Ось це все має сенси. Все решта - шум. Нам необхідно повертати своїх. Щоб всі батьки дочекалися своїх синів", - наголосила волонтерка Альона Сивак.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. 16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
А 15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.